Hírek

2015.01.30. 06:39

Sok hó és csapadék Vas megyében - Kamionokat kell menteni

Megyei körkép – Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a pénteki nap folyamán a Dunántúlon sok csapadékra, délutánig esőre, majd fokozatosan ismét havazásra és vizes hóréteg képződésére lehet számítani.

Bajdó Bettina

A lehulló hó és eső mennyisége a Nyugat-Dunántúlon 20 milliméter körül alakul. Délután a szél északnyugatira  fordul és kisebb hófúvásokat okozhat.

Vizesek, sónedvesek a főutak

Az Útinform reggeli összesítése szerint a Dunántúlon megszűnt a havazás. Esik az eső Nyugaton, Zalában és Fejér megyében. A hőmérséklet fagypont alatti a Dunántúl északi területein, máshol enyhébb hőmérsékletet mértek. Szombathelyen jelenleg plusz egy fokot mutat a hőmérő higanyszála, gyenge délkeleti szél fúj. Olvad a hó.

A főutak is vizesek, só nedvesek. Az alsóbbrendű úthálózat a Dunántúl északi területein, havas vagy letaposott havas, máshol vizes, sónedves.

Az ország nagy részén jó a látótávolság. Általában gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van Komárom Esztergom, Veszprém, Pest és Békés megyében megerősödött a szél, erős illetve viharos széllökéseket az M1-es autópályán Komáromnál valamint az Alföldön Szentesnél mértek.

Megyénkre mára elsőfokú riasztás van érvényben a várható csapadék mennyisége miatt, mely elérheti a 20 millimétert is. Továbbá 12 óra alatt öt centiméter meghaladó friss hó is hullhat.

Havas eső és hó esik

Szombathelyen 11 órakor plusz két fokot mutatott a hőmérő, eddig 1,1 milliméter csapadék hullott. Pétervári Tibornak, az Országos Meteorológia Szolgálat szombathelyi észlelőjének, állomásvezetőjének az adatai szerint gyenge északnyugati szél fúj, 1200 méter a látótávolság. Fél tizenegykor havas eső kezdett el esni, 11 óra 8 perctől nagy pelyhekben, nedves hó hullik. A hóvastagság a megyeszékhelyen 10 centiméter.  Csepregen délelőtt még hat centiméter volt a hó vastagsága, Gasztonyban és Rábagyarmaton mindössze egy centimétert mértek. Jákon 13, Káldon nyolc, Kőszegen 11, Pinkamindszenten hét centiméternyi hónak örülhettek.

Kőszegen az Országos Meteorológiai Szolgálat MET-ÉSZ figyelőinek adatai szerint erősen intenzitással havazik most is. A látótávolság 300 és 1000 méter között van. Peresznyén ugyancsak havazik, ám ott közepes intenzitással esik.

Az Időkép adatai szerint a megyében a legtöbb helyen vagy hava eső esik vagy havazik.

Óvatosan közlekedjenek Körmend és Sárvár közelében!

Az Útinform legfrissebb adatai szerint a Dunántúl északi részén, a középső országrészben, illetve Dél-keleten csapadékos az időjárás. Északnyugaton újabb havazás kezdődött, Szombathely és Sárvár térségében is havazik. Fertőszentmiklós, Körmend, Tamási térségében pedig havas eső esik.

Északnyugaton és Gyöngyös közelében a főutak is hókásásak, havasak máshol vizesek. A mellékutakon Győr, Vas, Veszprém, Nógrád és Heves megye egyes területein is hókásás, latyakos útviszonyokra kell számítani. A látótávolság általában véve jó, elszórtan párás a levegő. Közepes 100 – 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza Körmend és Sárvár közelében.

Többnyire gyenge még a légmozgás.

Eddig 10 milliméternyi csapadék esett

Szombathelyen Pétervári Tibor adatai szerint egy óráig 9-10 milliméter csapadék esett esőből és hóból. Hozzátette: sokat nem gyarapodott a hó, mert az esőtől és a plusz egy Celsius-foktól összement, de 10 centiméter körül stagnál a nyitott részeken. Estig még várható további csapadék, de a mostani előrejelzések szerint vasárnap, szerdán és csütörtökön is várható havazás. Ráadásul a hét közepén a szél hófúvást is okozhat. Nagyon hideg lesz, a derültebb éjjeleken mínusz tíz fok közeli fagyok várhatók. Viszont jó hír, hogy a napot is láthatjuk holnap, mert csak estétől borul be.

Kamionokat kell menteni

Vas megyében számos útszakaszon elakadt kamionokat kell kimenteni. A Répcelaknál a 86-os főúton közlekedők félpályás lezárás mellett haladhatnak, mert a korábbi mentés során sárral és földdel szennyeződött a burkolat. Itt korábban egy raklapokat szállító kamion hajtott árokba, ezt már kihúzták, áramtalanították, de még csak a fél pályán lehet közlekedni.  A térségben nagy a torlódás.

A 87-es főúton Kőszeg térségében megcsúszott egy kamion, több teherkocsi elakadt, ezért a kőszegi tűzoltók folyamatosan segítenek a forgalmi akadályok megszüntetésén. Hasonló a helyzet a 8-as főúton Hosszúperesztegnél, ott is a megyei tűzoltók segítettek a teherautók műszaki mentésében.

A térségben nagy a csúszásveszély, vezessenek óvatosan!

Korlátozottak a látási viszonyok

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a Dunántúl - Balatontól északra eső területein - intenzív havazás kezdődött, a Bakonyban és Vasvár környékén a sűrű hóesés miatt a látási viszonyok is erősen korlátozottá váltak. A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében a fő- és alsóbbrendű úthálózat hókásás, vagy latyakos, a Bakonyban, valamint Körmend és Lenti térségében havasak az utak.

A hőmérséklet plusz három és nyolc Celsius-fok között változik. A havas helyeken jellemzően nulla és mínusz két fokot mérnek. Szombathelyen plusz egy fokot mutat a hőmérő és időközben északira fordult a szél.

A látási viszonyok többnyire jók, csak a sűrű havazással érintett észak-nyugati országrészben csökkent 100 és 300 m közé a látótávolság. A Dunántúlon többnyire gyenge a légmozgás, így hóátfúvások nincsenek.

A Dunántúl Balatontól északra eső területein intenzíven esik a hó

Az Útinform péntek délutáni tájékoztatása szerint a Dunántúl Balatontól északra eső területein intenzíven esik a hó. A Bakonyban és Vasvár környékén a sűrű hóesés miatt a látási viszonyok is erősen korlátozottá váltak. Somogy megye északi felében havas eső, Fejér megyétől keletre pedig eső esik. Az Alföld déli felén még elszórtan esik az eső.

Az autópályák mindenütt vizesek, csak az M1-es Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, Lébénytől latyakos a burkolat.

A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében a fő- és alsóbbrendű úthálózat hókásás vagy latyakos, a Bakonyban, valamint Körmend és Lenti térségében havasak az utak. A Dunántúl déli felén, valamint a Dunától keletre eső területeken mind a fő, mind az alsóbbrendű utak vizesek, a hőmérséklet +3 és +8 Celsius fok között változik. A havas helyeken jellemzően 0 és -2 Celsius fokot mérnek.

Fagyra készülhetünk

Délután öt órára az Időkép adatai szerint már csak elvétve esett csapadék a megyénkben. Szombathelyen továbbra is plusz egy fokot mutat a hőmérő higanyszála, négy órakor még nyolc centiméteres volt a hóréteg. Pétervári Tibor adatai szerint fél négyig hullott a hó. A nedves hó alatt víz áll, ami lassan szívódik csak a talajba. Kőszegen 15 centiméter vastagságú a hóréteg most is.

A távolabbi kilátások már nem ennyire biztatóak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól szerdáig az időszak elején és végén borult, csapadékos idő várható; északnyugaton, nyugaton havazásra számíthatunk. A jövő hét első napjaiban azonban a változó felhőzet mellett többórás napsütés ígérkezik, számottevő csapadék akkor nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején nulla és mínusz kilenc Celsius-fok, az időszak közepén általában mínusz három és mínusz tizenkettő, szerdán mínusz egy és mínusz nyolc fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire nulla és plusz hat fok között várható.

Körmend térségében jégbordásak az utak

Az Útinform kora esti jelentése szerint a Dunántúl nyugati határ menti megyéiben csökkent a csapadék intenzitása, már csak Somogy és Zala megye déli részén havazik. A főutak hókásásak vagy latyakosak, ám Körmend térségében jégbordás szakaszokat is jelentettek. Az alsóbbrendű utakon téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúl északnyugati és nyugati területein havasak, hókásásak vagy latyakosak az utak.

A látási viszonyok többnyire jók, a Dunántúlon többnyire gyenge a légmozgás.

 

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!