Hírek

2014.09.23. 19:01

Sopronból már láttak havat

Sopron – Leesett az első hó a Sopronhoz közeli, tiszta időben a magyar városból is látszó ausztriai Schneebergen – írta a sopronmet.hu.

Farkas Eszter

Kedd hajnalban megérkezett a csillagászati ősz. A hétvége kellemes, késő nyári időjárása után hideg levegő árasztotta el térségünket. A hőmérsékletek mintegy 10 fokot csökkentek, így az Alpok keleti felén kedden hajnalra többfelé lesett az idei szezon első hava. Ausztriában 1300 méter felett a záporokat egyre inkább hózáporok váltották fel és a hőmérséklet ebben a magasságban már 0 fok alá csökkent. A kedd reggeli mérések szerint Rudolfshüttén 8 centiméter, Raxon és Feuerkogelen 3 centiméter hóréteget mértek.

A Sopronhoz közeli, tiszta időben szépen látszó Schneeberg kedd hajnalra (2075 m) behavazott. Fotó: sopronmet.hu

Németország legmagasabb pontján a Zugspitzén is havazott, itt 10 centiméter hóréteget mértek kedd reggel. A Sopronhoz közeli, tiszta időben szépen látszó Schneeberg (2075 méter) is behavazott, a webkamerák tanúsága szerint a hegytető felhőben van és még szerda délelőtt is havazott.

Hó esett a Kárpátok legmagasabb csúcsain is. A Tátrában a Lomnici-csúcson kedd reggelre 5 centiméter hóréteg alakult ki, de még az Alacsony-Tátra-beli Chopokról is hófoltokat jelentettek. Az első hó nem lesz tartós, bár a hőmérsékletek csak hétvégén emelkednek igazán, de számottevő csapadék nem várható, így a tél előőrseit még visszaveri az ősz, sőt az Alpesi völgyekben érvényesülő főnhatás miatt hétvégén Ausztria több pontján akár 25, 27 fok is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!