Hírek

2017.03.23. 15:35

Nem épül osztrák hulladékégető a vasi határ mellett - Tíz éves a civil összefogás sikere

Szentgotthárd - Jubiláltak a térség környezetvédői Szentgotthárdon - tájékoztatott Woki Zoltán, a helyi környezetvédő civil szervezet, a Pronas alapító elnöke.

Bakos Ágnes

Éppen tíz évvel ezelőtt jött létre az a magyar-osztrák-szlovén civil együttműködés, amely a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető felépítését hivatott megakadályozni. Majdnem hét év után érték el a céljukat: nem épült szemétégető Szentgotthárd határában, osztrák oldalon.

Erre a sikerre emlékeztek: éppen tíz év után ugyanazon a napon és ugyanott, a Szentgotthárdi Színház aulájában jöttek össze újra a környezetvédők. Woki Zoltán diavetítéssel elevenítette fel az eseményeket. Huszár Gábor polgármester a példaértékű és politikától független összefogást méltatta az önkormányzat, a hatóságok és civilek között.

A magyar, az osztrák és a szlovén környezetvédő civil szervezetek képviselői a jubileumi találkozón
Fotó: Woki Zoltán

Dr. Johann Raunikar, az osztrák BIGAS civil szervezet vezetője a magyar és osztrák ellenzők jogi felkészültségét és lépéseit is fontosnak tartotta - idézte fel a jubileumi találkozást Woki Zoltán. Simon Balazic, a szlovén Zöld Párt, vagyis a Zeleni muraszombati szervezetének vezetője a mai napig fontosnak tartja a civil szervezetek éberségét - fogalmazott a Pronas-elnök. A szlovén zöldek szerint azért fontos a figyelem, hogy ne valósuljanak meg környezetkárosító nagyberuházások.

Woki Zoltán kiemelte:

- A három ország környezetvédői a mai napig rendszeres kapcsolatot tartanak fenn, és informálják, segítik egymást több területen, amik a határ menti régiókat érintik. Azt remélik, nem lesz szükség a szemétégetőhöz hasonló beruházás elleni fellépésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!