Hírek

2015.05.02. 15:08

Szombathelyen egyszer már pusztított földrengés – Megismétlődhet-e a 456-os katasztrófa?

Változhat a világtérkép a nepáli földrengés után, mert néhány méterrel délebbre tolta a földet Katmandu alatt a múlt szombati földrengés, a Mount Everest magassága azonban ugyanakkora maradt - közölték brit és ausztrál szeizmológusok. Mi magyar szakembert kérdeztünk arról: mennyire van hazánk földrengési veszélyzónában?

Némethy Mária

A Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés az elmúlt több mint 80 év legpusztítóbb földmozgása volt a himalájai országban, több mint ötezer ember életét követelte, és több mint tízezren sérültek meg. Tudni érdemes: valójában állandóan reng a Föld, mert a kis energiájú rengések száma évente több mint egymillió.  Földrengés szempontjából veszélyes helynek számít Magyarország?

- Magyarországra a közepes földrengési veszélyesség a jellemző. Ez azt jelenti, hogy tőlünk keletebbre, például Ukrajna  nem érintett földrengések által, viszont tőlünk délre már vannak földrengések. Ez annak köszönhető, hogy Eurázsia és Afrika folyamatosan közeledik egymáshoz, s ha emiatt az adriai mikrolemez megmozdul, akkor annak hatását érezzük meg itt, mert nyomást gyakorol a Kárpát-medencére. De persze ez közel sem jelenti azt, hogy olyan veszélyes zónában élnénk, mint amilyen Kalifornia vagy Japán  - magyarázza Gráczer Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tudományos munkatársa.

2010-ben Körmenden - Simon Tibor lakása

Az első, a mai Magyarország területét érintő erős földrengésről származó feljegyzés a Kr. u. V. század közepéről, a mi megyénkből  való. Római források szerint 456. szeptember 7-én komoly károkat okozó földrengés rázta meg Savariát, a mai Szombathelyt. A régészetileg is dokumentálható rengés erejét a Richter-skála szerinti 6,1-es fokozatúra becsülik a szakértők. Gráczer Zoltán nem rejti véka alá véleményét: szkeptikus az ügyben. Ma már nem lehet tudni, hogy mekkora volt az a földrengés, s valóban Savaria volt-e az epicentruma, ráadásul Magyarországon a tudományos igényű szeizmológiai megfigyelések kezdete az 1810-es móri földrengéshez kötődik.   A szeizmológus szerint az eddig ismert legnagyobb földrengés kétséget kizáróan 1763. június 28-án Komárom térségében volt: 63 halott, és több száz összedőlt, illetve súlyosan megrongálódott épület jelezte e rengés erejét. Akkor vált rommá a híres zsámbéki premontrei apátsági román templom is. 5,6-os erősségű földrengés volt 1956. január 12-én Dunaharasztiban. Az ugyancsak súlyos épületkárokat és halálos áldozatokat is követelt. Azt a földrengést a Gellért-hegy mélybe süllyedt folytatásának tekinthető dolomitrög elmozdulása okozta. És mi a helyzet Vas megyében? Itt hol volt a legnagyobb földrengés?

-  1989-ben Bérbaltavárnál volt a legsúlyosabb földrengés, 4,4-es erősségű - említi meg Gráczer Zoltán. Emlékszem, másnap Bérbaltaváron jártunk egy fotós kollégámmal, a templom és lakóházak megrepedt falait láttuk, meg rémült, otthonukat veszélyessége miatt elhagyó riadt embereket.  Gráczer Zoltán megnyugtat: Vas megye területén nem húzódik törésvonal, így nem tartozik hazánk földrengések által veszélyeztetett területei közé. A vasi katasztrófavédelmi igazgatóság szerint is Bérbaltavár- Csipkerek térségében van egy feszültséggyűjtőhely, ahol már több közepes és kisebb erősségű rezgést érzékeltek.

Statisztikailag körülbelül 15 évente fordul elő olyan földrengés, amely jelentős károkat okoz. Viszont azokon a területeken, ahol már egyszer volt földrengés, nagy valószínűséggel meg fog ismétlődni. Hol volt Magyarországon legutóbb földrengés? Nem is oly régen, március 29-én délután, helyi idő szerint 17.39-kor 3,2-es magnitúdójú földrengés volt tíz kilométeres mélységben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc közelében. A földrengést a lakosság érzékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!