Hírek

2014.12.17. 15:25

Szombathelyi karácsonyfa-kalauz

Szombathely – A legtöbbek számára még hátra van a fenyőfa beszerzése a megyeszékhelyen. Kíváncsiak voltunk milyen lehetőségek közül lehet válogatni: a választék hatalmas, az árak pedig nem emelkedtek idén.

Lisztmayer Zsófia

Kevesebb, mint egy hét van az ünnepekig, a férfiak tehát kezdhetnek barátkozni a fafaragás gondolatával, a hölgyek pedig megtervezhetik a harmonizáló dísz- és színkompozíciókat. A karácsonyfák választéka egyelőre jelentős, ezért érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a fa megvásárlását. A lucfenyő métere körülbelül 1500 forint, az ezüstfenyő 3500 forint, a nordmann fenyők kerülnek a legtöbbe, 4500 forintos méterárért.

Fotók: Timár Gergely

Piszker István őstermelő Somogyból érkezett Szombathelyre, immár negyedik éve. Kedd reggel érkezett meg, idáig azonban nagyon kevés érdeklődő volt.

– Négy éve árulok a Derkovits lakótelepen, azelőtt 16 évig Pestre jártam a fákat eladni. Most még viszonylag az elején vagyunk a karácsonyfa-vásárlás időszakának. Azt látom, hogy inkább a lucfenyőket viszik jobban, és leginkább kisebb fákat választanak. Valószínűleg anyagi okok miatt vesznek kevesebbet és kisebbet az emberek – mondta.

Az őstermelő hozzátette: előfordul, hogy az ünnepet megelőző napokban már olcsóbban adják a fákat, de a terv az, hogy idén tartani tudja az árakat.

– Ez persze attól függ, hogy mennyi fa fogy el addig. Kétszáz darabot szoktam hozni, az utóbbi években négy-öt maradt meg. A megmaradt fenyők tüzelőként végzik, előfordul, hogy valamilyen intézménynek adjuk, akik szívesen fogadják.

Schmall Gyuláné 84 éves, és ragaszkodik az élő fenyő vásárlásához.

– Karácsonykor az élő fenyő adja meg az igazi hangulatot. Sokáig meg is hagyom, körülbelül februárig mindig megvan. Éppen ezért mostanában csak nordmann fenyőt választok, mert az sokáig bírja. Ha azt nézem, hogy mennyi munka van fákkal, az árak is reálisak. Egyszer van karácsony, ilyenkor ezt megengedem magamnak. Éppen ezért azt szeretem, ha a plafonig ér a fa. Három fát találtam eddig, ezek közül kell majd választanom. Ha pedig megvan, akkor az unokám segít majd elvinni és a helyére beállítani. A díszítésre általában december 24-én kerül sor.

Császár Flórián csaknem húsz éve vállalkozóként árul fenyőfákat Szombathelyen. Úgy látja: a korábbi évekkel összevetve eddig nem sokan vették meg nála a fenyőt.

– Volt olyan, aki tavaly is nálam vette meg a fát viszonylag későn, idén viszont az elsők között tetetett félre egyet. A legjobban a nordmann fajtát viszik, mert azt sokáig meg lehet hagyni. A fák kivágásával ilyenkor körülbelül egy hétig dolgozunk, a nordmann fenyőt azonban például Dániából, 1300 kilométerről szállították ide.

A vállalkozó hozzátette, hogy a nagy dömping a hétvégére várható.

– Alkudozni persze mindig próbálnak, de általában csak azoknak adom olcsóbban, akik már korábban is vásároltak nálam. Ráadásul kérés esetén mi ingyen bele is faragjuk a fenyőt a tartóba, ami szerintem nem túl gyakori szolgáltatás.

Mészáros Anita szintén az élő fenyőket részesíti előnyben karácsonykor.

– A műfenyő nekem nem fenyő, otthon nem tudnám elképzelni. Általában kicsit korábban szoktam megvenni a fát, de most erre az időre tolódott a szabadságom. Évek óta nordmann fenyőt választunk. Bár a lucfenyőnek jobb az illata, a nordmann sokkal tartósabb. Az ára azért elég húzós, mi maximum 10 ezer forintot szánunk a fára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!