Hírek

2014.07.15. 13:35

Szükség esetén felszerelt gépjármű segíti a törzskar munkáját

A nagy területen előforduló, vagy hosszantartó káresetek felszámolása, a jelentős létszámú beavatkozó erők irányítása, illetve a lakosság biztonsága érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság törzskart hozott létre a katasztrófavédelmi műveletek támogatására. A törzskar munkáját külön erre a célra, minden szükséges technikai eszközzel felszerelt gépjármű segíti.

Nagy kiterjedésű tűz, árvíz, belvíz, tömegszerencsétlenség, vagy súlyos ipari baleset esetén nagyon fontos egy, a kárhely közvetlen közelében működő döntéstámogató, javaslattevő, speciális feladatokat kidolgozó szakmai csapat jelenléte, amely a kárhelyparancsnok munkáját, döntéseit segíti.

Fotók: Balogh Nikoletta tű. zls., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az igazgatóság a törzskar feladatainak ellátása érdekében a kárhelyszíni tevékenységét biztosító mozgó vezetési pontot alakított ki. A „törzsbusz" felszereltsége lehetővé teszi a törzskar rendeltetésszerű munkáját. Rendelkezik megfelelő kézi és mobil híradó berendezésekkel, informatikai eszközökkel, úgymint laptoppal, nyomtatóval, továbbá mobil internet kapcsolattal, döntéstámogató programokkal, lakosságvédelmi, iparbiztonsági és a tűzoltáshoz-műszaki mentéshez szükséges adatbázisokkal. Az eszközök és berendezések környezettől független áramellátását aggregátor biztosítja.

A törzskar állományának váltása is megszervezésre került, az első váltás végrehajtotta a mozgó vezetési pont gyakorlati tesztelését. A gyakorlat során olyan összetett feladatokat kellett kidolgozni, amely során a törzsbusz valamennyi eszközének működését kipróbálták. A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy mind a felszerelési eszközök, mind pedig a döntéstámogató szoftverek és adatbázisok jól alkalmazhatóak a törzskar tevékenysége során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!