Hírek

2017.04.07. 17:40

Eltegyük vagy leadjuk? Mi a teendő hivatalosan, ha pénzt találunk?

Szombathely - Habár elsőre nagy lehet az öröm, ha pénzt találunk, mégis nagyon megüthetjük a bokánkat, ha nem a hivatalos módon járunk el. Ha jól csináljuk, akár meg is tarthatjuk a végén.

Vadas Krisztina

Múlt héten számoltunk be arról, hogy egyik olvasónk jelentős összeget talált Szombathelyen, az Uránia udvar mögötti parkolóban. Mivel semmi más ismertetőjegye nem volt a zacskóban talált pénznek, mint az, hogy pontosan mennyi, így azt nem árulta el. Megkérdeztük, megvan-e már a gazdája, de csak próbálkozó akadt: volt, aki tetszőleges összeget mondott be, és olyan is, aki valóban veszített el pénzt, csak nem ekkora összeget.

Jobb a törvény szerint eljárni és leadni: így a becsületünkön sem esik csorba, és akár meg is kaphatjuk, ha nem derül ki, kié a pénz
Fotó: Unger Tamás

Az eset kapcsán felmerült a kérdés: vajon mi a hivatalos eljárási mód olyan esetekben, ha pénzt vagy tárgyat találunk?

A Polgári Törvénykönyv szabályozza, mi a teendőnk a talált dolgokkal. Tudni kell, hogy a törvény nem tesz különbséget pár száz forint és több millió forint között - minden esetben ugyanaz az eljárási rend. A szabályzás úgy rendelkezik, hogy az elvesztett dolog megtalálójának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot visszakaphassa a tulajdonosa. Ha mi magunk megtudjuk, hogy kihez tartozik az adott dolog, akkor személyesen is átadhatjuk neki, de annak az embernek is odaadhatjuk, aki igazolni tudja, hogy jogosult átvenni. Ha nem tudjuk kideríteni, kié az elvesztett tárgy, pénz, akkor a megtalálás helye szerinti jegyzőnek vagyunk kötelesek átadni.

Ami nagyon fontos, hogy mindennek nyolc napon belül meg kell történnie, különben szankciókra is számíthatunk: 50 ezer forint alatt szabálysértést követünk el, e fölött a megtaláló akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Azonban jó tudni, hogy ha a leadott pénzért három hónapon belül nem jelentkezik a tulajdonosa, a pénzt a megtalálónak kell visszaadni. A fent leírt eljárásmód abban az esetben érvényes, ha közterületen bukkantunk valamire. Ugyanis más a helyzet akkor, ha különböző intézményekben találunk elveszített dolgot. Az ilyen helyeken azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének, ahol találtuk. Ezt követően már az üzemeltető köteles a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadni, vagy három hónapig megőrizni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatnia.

Érdekesség: ha egy bankautomata nyílásánál beszorult pénzt talál valaki, akkor a rend-őrséget kell értesítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!