Hírek

2017.08.13. 16:20

Nagyon algás a tó vize: tart még a fürdési tilalom a Vadásán

HEGYHÁTSZENTJAKAB - A nagy hőség miatt rendkívüli mértékben elalgásodott a tó vize, ugyan javultak az értékek, ám a tájékoztatás szerint még mindig nem lehet fürödni a Vadása-tóban.

Budai Dávid

Az elmúlt időszakban tapasztalható rendkívüli meleg miatt annyira elalgásodott a Vadása-tó vize, hogy az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal Facebook-oldalán hívták fel a figyelmet arra, hogy a tóban ideiglenesen tilos a fürdés. Az augusztus 3-ai közleményben azt írták, hogy alga- és növénymentesítési munkák kezdődnek a tónál, illetve vegyszeres fertőtlenítés is lesz. Az esettel kapcsolatban megkerestük Kránicz Ferencet, Hegyhátszentjakab polgármesterét. Mint kiderült, az intenzív algásodáshoz a rendkívüli meleg mellett az is hozzájárult, hogy talán még soha annyian nem látogattak ki a tóhoz, mint az elmúlt időszakban. Ezen kívül a horgászok által a tóba dobott etető-anyagok is bomlásnak indulhattak.

 

A polgármester hangsúlyozta: normál körülmények között az egyhektáros tó ökológiai egyensúlya fennmarad, hiszen azt az állandó vízcsere biztosítja, az elmúlt időszak aszályos időjárása azonban nem tette lehetővé a víz cserélődését. Hiába táplálja ugyanis a tavat 12 forrás, a tó alsó leeresztésű, így legfeljebb a tó alján található vizet tudták volna csak leengedni, amivel még nagyobb kárt okoztak volna. A tisztítási munkák után az elmúlt hét közepén vízmintát vettek a tóból, és a mérési eredmények már akkor az egészségügyi határértéken voltak, pedig korábban kétszeresen is meghaladták azt. A Körmendi Járási Hivatal hivatalvezetője, Gombásné Nardai Ibolya augusztus 11-én azt nyilatkozta, hogy a víz minőségét folyamatosan vizsgálják, és bár javulnak az eredmények, még mindig nem alkalmas fürdésre a tó vize. Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor nyithat újra a strand.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!