Hírek

2014.10.19. 07:40

Tibola Imre nagyprépost gyémántmiséje volt

Szombathely – Tibola Imre nagyprépost hálaadó gyémántmisét mutatott be szombaton a székesegyházban.

Némethy Mária

Idén ünnepli pappá szentelésének 60. évfordulóját Tibola Imre nagyprépost, akinek 1956-os bátor kiállását sokan ismerik Vas megyében.
Az akkor 26 éves fiatal pap tele volt ambícióval, lelkesedéssel, azonban lépten-nyomon akadályokba ütközött, munkált benne a változás utáni vágy. 1956-ban a szombathelyi Püspökvár előtt gyülekező tömeg  azt harsogta: „Éljen Mindszenty!", s a püspököt akarták látni, aki akkor nem volt Szombathelyen. Tibola Imre állt a tömeg elé. Csendet kért, azután  felolvasta az általa szerkesztett 10 pontos egyházi követeléseket. A forradalom leverése után ezért hat hétig volt az ÁVO börtönében, azután fél évig Budapesten kórházban ápolták.

Szombaton a szombathelyi székesegyházban gyűltek össze paptestvérei, tisztelői hálaadó gyémántmiséjére. Köztük ott volt dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök, Horváth Lóránt Ödön nyugalmazott premontrei apát és Brenner József egyházmegyei spirituális atya is.

A körmendi születésű Tibola Imre egy évfolyamba járt dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspökkel, együtt szentelték mindkettőjüket pappá 1954. június 20-án.  Az egyházmegye papsága nevében dr. Horváth Lajos kanonok, a székesegyházi képviselőtestület korábbi világi elnöke, prof. dr. Széll Kálmán, majd jelenlegi elnöke, Lendvai Rezső köszöntötte. Mindhárman megemlítették bátor 1956-os kiállását hazája és egyháza mellett. Többször elhangzott, hogy milyen aktív része volt dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásában és Brenner János boldoggá avatásának kezdeményezésében.

A nagyprépost kérésére egykori káplánja, dr. Martos Levente Balázs főiskolai tanár, a Győri Papnevelő Intézet prelátusa mondta a gyémántmisén a szentbeszédet. Többször hallotta tőle, most is idézte:„A dícséretet lyukas zsebbe kell tenni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!