Hírek

2015.11.27. 10:47

Tudja, mi az a lassi? A kámiak már kóstolták is

Kám – Érdekes emberek, különleges életutak, színes egyéniségek, kiemelkedő teljesítmények. Eszerint válogatja az előadókat a Mozduljunkám Egyesület új rendezvénysorozatához. A hosszú téli estékre tervezik a beszélgetős programokat.

Pogács Mónika

Az első találkozóra egy Indiából Vasvárra érkezett verbita szerzetest, Loyd Pradeep Fernandest hívták meg a kámi kultúrházba. Telt ház volt.

– Nagyon örültünk neki, hogy ennyien voltak kíváncsiak Loyd atyára, aki vetített képes előadásban beszélt országáról a kámiaknak – mesélte Tüskésné Kálmán Ida, a Mozduljunkám egyesület lelkes tagja, a programok egyik szervezője.

A szerzetes beszélt arról, hogy tizenhárman voltak testvérek. Mérnök szeretett volna lenni, de a körülmények úgy hozták, hogy egy szemináriumba vették fel. Tizennégy évet tanult és verbita szerzetes lett. Kiküldetésének helyszínéül felmerült Brazília vagy Chile, de végül úgy alakult, hogy Magyarországra került 2013-ban. Vasvárra az év elején érkezett. A magyar nyelvet folyamatosan tanulja.

A vasvári káplán az indiai kultúráról, szokásokról, gasztronómiáról is beszélt hallgatóságának. Magyarországon azt szereti, amikor meleg van, mert akkor hazája klímája jut az eszébe. Indiában kevés húst, sok zöldséget, halat, szószokat, mártásokat fogyasztanak. Az egyik legmeghatározóbb a gasztronómiában az erős íz. Amit persze a magyar konyhában is megtalál és értékel. Például a gulyás esetében.

– A vetítés és az előadás beszélgetésbe ment át észrevétlenül. Nagyon sok kérdése volt a helyieknek Loyd káplánhoz: Mi tetszik neki Magyarországon? Mi a kedvenc étele? Hogy illeszkedett be itt? Megtudtuk például azt is, hogy most vizsgázott le sikerrel autóvezetésből –sorolta a szervező.

Az egyesület tagjai gasztronómiai meglepetésekkel is készültek az estére. Süteményeket sütöttek, indiai teát főztek, valamint lassit készítettek.

– A lényeg, hogy ugyanannyi rész gyümölcs kerüljön az italba, mint joghurt. Mi mangóval és banánnal próbálkoztunk. A gyümölcs és joghurt mixébe cukor vagy só is kerülhet, a tetejére meg bazsalikom vagy mentalevél dukál. Mindezt le kell hűteni, mert Indiában is ezt fogyasztják a nagy melegben – avatott be a receptúrába Tüskésné Kálmán Ida.

A beszélgetős este ajándékozással fejeződött be. A Mozduljunkám Egyesület tagjai csomagot készítettek a szerzetes számára, benne lekvárral, süteménnyel, szörppel, házi tésztával. Csupa olyan dologgal, amivel a káplán egyszerű kedvességét hazaival, saját készítésűvel viszonozhatták. Eredetileg egy csomag volt a tervben, de annyi minden összegyűlt, hogy kettő lett belőle.

– Nyílt szívű, kedves emberrel beszélgethettünk. Mindnyájunk számára nagy élmény volt a közös este – zárta a programbeszámolót a Mozduljunkám egyesület képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!