Hírek

2014.10.19. 20:00

Változatos programok vártak minden korosztályt

Bük - Találkozzunk a könyvtárban! ezzel a szlogennel hívogatott az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva egy héten át a büki városi könyvtár is.

Varga Krisztina

A könyvtárak országos szakmai szervezete közel egy évtizede országosan egységes tematika köré szervezi az októberi könyvtári napokat.

– Az egyhetes rendezvénysorozat alkalmai arra kívánják ráirányítani a figyelmet, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális és szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban – összegezte a célkitűzéseket Haizler Lászlóné, a büki városi könyvtár vezetője. – Szerveztünk nagy érdeklődésre számot tartó előadásokat és kreatív foglalkozásokat egyaránt. Egész héten féláron lehetett beiratkozni a könyvtárba, a késedelmes olvasóknak pedig ezúttal is amnesztiát hirdettünk.

Markó Tamásné második osztályosoknak tart felolvasást. A könyvtári héten egymást érték az iskolás csoportok az intézményben. Fotó: Városi Könyvtár

Ma, amikor a könyvtárak látogatottsága nem ostromolja az egeket, a szervezők megelégedetten számoltak be arról, hogy a könyvtári hét látogatottsága évről évre nagyjából változatlan. Ha nem is növekszik az érdeklődők száma, már a szinten tartás is szép eredmény. A különféle hasznos témák köré szerveződő hét egyik „hívószava" az egészség volt. A bükiek már nem először szerveztek étkezéssel kapcsolatos bemutatót, így most is szívesen látták vendégül András Mónika dietetikust, aki Hogyan éljünk együtt ételallergiánkkal? címmel tartott előadást.

A hasznos ismeretek mellé ételkóstoló is járt: a könyvtári asztalok ezúttal fetasajtból, magvakból készült finom falatokkal, paleolit diéta szerint készült fogásokkal teltek meg a látogatók nagy örömére. Különös hangsúlyt kapott a lisztérzékenyek diétája: a szakember rámutatott, hogy számtalan lehetősége van a változatos táplálkozásnak a gluténtartalmú alapanyagok nélkül is. A könyvtárosok erre az alkalomra külön sarkot rendeztek be az olvasóteremben az állományukban található, a témához illő egészségügyi, gasztronómiai kötetekből.

Azt, hogy a könyvtár milyen remek közösségi színtér, mindig a gyermekprogramok mutatják meg a legjobban. Így volt ez most is. A legkisebbek még az anyukájukkal jöttek, Tóth Viktória ölbéli játékokat tanított nekik. A kicsit nagyobbak játékos vetélkedőkön vehettek részt, miközben kötetlen formában a könyvtár világával ismerkedtek. Az ősz többféle formában kopogtatott be a bibliotékába: verses, mesés olvasgatásban, szerepjátékban, kézműves foglalkozásokban öltött testet. A történelmi tudásukat pedig a Hősök, nagy emberek, évfordulók című rejtvényfüzettel tehették próbára a gyerekek a könyvtári héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!