Hírek

2016.02.10. 19:37

Vas megyében is egyre több az agydaganatos gyermek - Mutatjuk, mire figyeljenek a szülők

Szombathely - Egyre több gyermek küzd agydaganattal - az első tüneteket a szülő veheti észre. Jól látható és apró jelek is vannak.

Simán Klára

Fejfájásra számos gyermek panaszkodik - ennek jelentős része ugyan lehet pszichés (iskolai túlterheltség, stressz, családi problémák kivetülése) - azonban kivizsgálásra mindenképpen szükség van. Indokolatlan hányás, megmagyarázhatatlan öklendezés - akár azonnal ébredés után, éhgyomorra. A többi már kevésbé jól észrevehető tünet - mondta dr. Masát Péter. Hangsúlyozta, hogy a gyermek szemére kell odafigyelni: kancsalság alakulhat ki, vagy a pupillák lehetnek eltérő méretűek. A végtagtünetek közé sorolta például azt, hogy nem, vagy alig mozgatja egy-egy végtagját a beteg, esetleg a szorítóerő más a két kéznél. (Ezt egyébként könnyű tesztelni: megkérjük a gyereket, hogy egyforma erővel szorítsa meg a kezünket - ha baj van, jól érezhető a különbség.) Megváltozhat a gyermek járása, írása is. Felléphet még arc- vagy  ráncasszimmetria. Ha  a  nyelvét nem tudja egyik oldalról a másikra áthúzni, szintén gyanakodni kell. Dr. Masát Péter elmondta azt is, hogy ezek mind agyidegi tünetek, és az agydaganattal is összefüggésben lehetnek.

Dr. Masát Péter, a Markusovszky kórház gyermek onko-haematológiai részlegének főorvosa számolt be a statisztikai adatokról

A szülő az első frontvonal, ő veszi észre elsőként a figyelmeztető jeleket, ezt követően többnyire háziorvoshoz fordulnak a tünetekkel - ő pedig elvégzi az alapvető vizsgálatokat, majd kórházi kivizsgálást javasol. Az osztályon magasabb szintű kivizsgálásra van lehetőség: koponya MR, CT, szemfenék-vizsgálat, EEG helyben elvégezhető Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyen egyébként regionális feladatot lát el a haematológiai és az onkológiai részleg, amelybe négy megyéből érkeznek betegek. (Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas tartozik ide.) A műszereik és a szakembergárda is kiváló ebben a kórházban - tette hozzá dr. Masát Péter.

A gyógyulási esély igen jó agydaganat tekintetében, 65-75 százalék, bár ez nagyban függ a szövettani eredménytől, valamint attól, hogy a műtét hogyan sikerül, hiszen vannak olyan rossz helyen lévő daganatok, amelyeket nem lehet teljes mértékben eltávolítani, hiszen akkor sérülhet az agy is - mondta el az osztályvezető.

Még egyéves sincs Marcell, akinek édesanyja, Lászlóné Hegyvári Krisztina elmondta: kisfia jól tűri a kezeléseket, és egyre vidámabb

Dr. Masát Péter a kiegészítő terápiák szerepét is hangsúlyozta: 3 éves kor fölött alkalmazható a sugárterápia - ehhez nagyon jó eszközparkkal rendelkeznek, országosan első-második helyen áll Szombathely - utána jön a kemoterápia. Ettől mindenki nagyon fél, de a főorvos azt is hozzátette, hogy a gyermekek regenerációs képessége igen jó, így gyorsan gyógyulhatnak tőle. A kiegészítő terápiának egyebek mellett része a gyógytorna is.

A leukémiát is elsőként a család veszi észre: a gyerek sápadt, vérszegény, és hiába a vitaminok és a vas, semmitől nem javul a helyzet. A vérképből azonnal látszik a fehérvérűség. Kísérő tünet lehet a nyirokcsomók megnagyobbodása, és a lép, valamint a máj is megnő ilyenkor. Furcsa, megmagyarázhatatlan eredetű végtagfájdalom is jelentkezni szokott, többnyire a lábon - hívta fel a figyelmet az orvos, aki a folyamatos vagy visszatérő lázas állapotot is a jelek közé sorolta. A leukémia gyógyulási esélye jelenleg már 85-95 százalék között mozog.

BENÉZTÜNK EGY KÓRTEREMBE

Mosolygós, ám bekötött fejű, csupa mozgás kisfiú László Marcell. Agydaganattal műtötték Debrecenben - válaszolta kérdésünkre édesanyja, Lászlóné Hegyvári Krisztina, aki elmondta, hogy egy daganatot kioperáltak Marcell fejéből, de két ciszta közül az egyikhez nem tudtak hozzáférni. Ennek ellenére jó úton haladnak, sokkal aktívabb, vidámabb a kisfiú, mint korábban - mondta. A bajt a koponya körméretének túlzott növekedése jelezte, a háziorvos küldte őket további vizsgálatokra. Marcell jól bírja a többnapos kezeléseket - tette hozzá az édesanya, aki azt mondta: pozitívan állnak hozzá, nem szabad elhagyni magukat, mert azt megérzi a gyermek is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!