Hírek

2017.03.15. 14:42

„Egy igaz ügyért, vállvetve állt ki mindenki" – Így ünnepeltek Vépen

Vép – "A márciusi ifjak szabadság utáni vágya, hitük ereje képes volt az egész országot összefogásra buzdítani" – hangzott el a vépi ünnepi megemlékezésen.

Tóth Kata

Gazdag volt a kisváros március 15-ei programja: koszorúzás, kisiskolások műsora és fotókiállítás színesítették. Átadták a Vép városért érdemérmeket is.

Fotó: Tóth Kata

A templom mögötti kopjafánál gyülekeztek az ünneplők – a városban koszorúzással kezdődött az megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. Akik - ahogy Kovács Péter polgármester ünnepi beszédében utalt rá - „óriási túlerővel szálltak szembe, éppen ezért érdemesek lennének arra, hogy akár minden évben név szerint, részletesen megemlékezzünk hőstetteikről."

Fotó: Tóth Kata

A templomkertből a művelődési házba vonultak az egybegyűltek – először a Boglya Népzenei Együttes lépett fel egy összeállítással, énekes tanítványuk, Veres Michaela közreműködésével. Földesi Jánosék visszajáró fellépők Vépen: műsorukban most katonadalok, népdalcsokor, felvidéki nóták és ádámosi muzsika (erdélyi népzene) szerepeltek.

Fotó: Tóth Kata

A márciusi ifjakat méltatta köszöntőjében a polgármester:

- 1848 kora tavaszán érezhető volt a változtatni akarás hangulata az országban...Március 15-ére virradóra benne volt a cselekvés szikrája a levegőben, azonban a robbanáshoz kellett a márciusi ifjak bátorsága, akik ráéreztek a megfelelő pillanatra, és megragadták azt – mondta a polgármester, aki köszöntőjében emlékeztetett az ifjak szabadság utáni vágyára, hitük erejére, ami képes volt az egész országot összefogásra buzdítani. Hogy aztán egy igaz ügyért – az ország szabadságáért, politikai és gazdasági függetlenségéért – vállvetve álljon ki mindenki. – A nép akkor válik nemzetté, ha képes arra, hogy összefogjon és egyet akarjon – hangsúlyozta Kovács Péter, aki szerint 1848 jó példája ennek: a magyar forradalom az 1848-as forradalmi hullámban egyedüliként jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Március 15-éről mint a polgári Magyarország születésnapjáról beszélt.

Fotó: Tóth Kata

A Hatos iskola kisdiákjainak műsora következett, amit Horváth Zoltán rendezett és szerkesztett. A színpadon a gyerekek népi játékokkal, kiszámolókkal, versekkel, Nemzeti dallal tűzdelt, dinamikus előadása a forradalom és szabadságharc eseményeit jelenítette meg.  „Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat" – Knézich Károly honvéd tábornok, a 13 aradi vértanú egyike mondta nem sokkal kivégzése előtt e mondatokat. Ezek szóltak egy felvételről a műsor végén – 13 felfújt lufit szúrtak ki a gyerekek.

Fotó: Tóth Kata

Ezt követően Vép városért érdemérmeket adott át a polgármester. Idén a képviselő-testület döntése alapján Binder László, Eredicsné Horváth Lenke, Szabóné Gyürü Zsuzsa, Csaplár Vilmosné, Kovács Attila, Kovács János és Varga Zsolt munkáját ismerték el.

A Kőszegen élő Gódor József fotókiállításának megnyitójával folytatódott az ünnepi program, majd állófogadást rendeztek a díjazottak tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!