Hírek

2016.11.30. 12:30

Veszélyben a vasi baromfi? - Szemmel tartják az állományt

Megyei körkép – Újra felütötte a fejét Magyarországon a madárinfluenza. A betegség több megyét és Európa sok országát érinti, a járványügyi helyzet folyamatosan változik. Az országos főállatorvost arról faggattuk, van-e félnivalójuk a vasi baromfitartóknak.

Tóth Kata

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki Romániában hétfőn egy elhullott hattyú tetemében. Az ottani állategészségügyi hatóságokat még múlt héten riadókészültségbe helyezték, közvetlenül azután, hogy a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte, hogy minden baromfit öljenek le a Bács-Kiskun megyei Bugacon és Kiskunmajsán észlelt  madárinfluenza-kitörések egy kilométeres körzetében. Aggodalomra adhat okot, de legalábbis elgondolkodtató, hogy a vírus Romániában nem a magyar határhoz közeli települések egyikén jelent meg, hanem az ország másik oldalán, a Fekete-tenger térségében, ahol jelentős vadon élő madárállomány van.

Az utóbbi napokban Németországban és Ausztriában is megjelentek esetek, de Horvátország, Dánia, Hollandia, Olaszország és Svédország is jelezte a betegség előfordulását.

Várható-e madárinfluenza-kitörés Vas megyében is? Meg lehet-e védeni, és ha igen, hogyan a megyei baromfiállományt a madárinfluenza-veszélytől? Mit tesz ezért a hatóság, és mit tehetnek a baromfitartók? A Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetőjétől, Horváthné dr. Sélley Erzsébettől vártunk válaszokat, ő az országos főállatorvoshoz irányított minket. A baromfitartókat is hiába kérdeztük, nekik a Baromfi Termék Tanács körlevelet küldött néhány napja: arra kérik őket, hogy ne nyilatkozzanak a madárinfluenza-kérdésben. És arra is, hogy szigorúan tartsák be a járványvédelmi szabályokat, hogy megakadályozható legyen a madárinfluenza és a többi fertőző betegség terjedése.

A szakemberek az érintett gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. Szállítási korlátozások is érvénybe léptek, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. (Fotó: Szendi Péter)

Az országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos válaszolt kérdéseinkre.

Járványvédelmi szabályok

A főállatorvos elmondta: a járványügyi helyzet folyamatosan és rendkívül gyorsan változik, és pillanatnyilag nem indokolja, hogy a hatóság kötelezővé tegye Vas megyében a zártan tartást. Kötelező viszont az állományokat zártan etetni, itatni és a takarmányt zártan tárolni az ország teljes területén. Az általános járványvédelmi szabályokat az itteni baromfitartóknak is be kell betartaniuk. Hosszú a teendők listája. A lényeg: fokozottan kell figyelni arra, hogy rend és tisztaság legyen a telepeken. Szemmel kell tartani az állományt – amennyiben betegség tüneteit észlelik a tartók, azonnal értesíteniük kell a kezelő állatorvosukat vagy a legközelebbi állatorvost.

Állatállományok megsemmisítése

Azokon a telepeken, ahol a hatóság járványkitörést regisztrál, a teljes állományt felszámolják a szakemberek. A leölt állatokat erre engedéllyel rendelkező cég ártalmatlanítja. Jelenleg nincs napirenden az, hogy Vas megyére ilyen megelőző jellegű intézkedést vezetnék be.

Betegségtünetek

A vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házi madarak esetében a tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen magas elhullási arány tapasztalható – előzményként bágyadtsággal, étvágytalansággal, borzolt tollazattal. Ha csökken a  tojástermelés és/vagy a takarmányfogyasztás, a testtömeg-gyarapodás és légzőszervi problémák adódnak, azok több betegség korai tünetei lehetnek.

Szállítási tilalom

A Nébih online térképen jelölte és adta közre az eddigi magyarországi kitörési pontokat, a védő- és megfigyelési körzetek helyét. A hatályos jogszabályok alapján a szakemberek az érintett gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. Szállítási korlátozások is érvénybe léptek, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

Károk és kártalanítás

Járványkitörés esetén a madárinfluenzában elhullott vagy leölt állatok után lehet állami kártalanítást igényelni, de csak akkor, ha az állategészségügyi előírásokat maradéktalanul betartotta egy gazda, és azonnal bejelentést tett.

Dr. Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy a fentiek a pillanatnyilag érvényes helyzetet tükrözik. Természetesen amennyiben – akár gyanú alapján is – indokolttá válik az intézkedés, akkor a hatóság minden szükséges lépést haladéktalanul megtesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!