Hírek

2016.09.26. 18:40

Veszélyben az iskolás, óvodás gyerekek? - Száguldoznak az autósok Ják főutcáján

Ják - Balesetveszélyes átkelni az úton az iskolánál és az óvodánál. Tábla van, zebra azonban nincs, mert nem indokolt.

Budai Dávid

A jáki templomot senkinek sem kell bemutatni, az egyedülállóan szép, román stílusban épült, 1256-ban felszentelt templom méltán híres. Elhelyezkedése is egészen egyedülálló, valósággal uralja a teret, ahol áll. A templom mellett, a domb tetején az iskola, a másik oldalán, a domb alján pedig az óvoda található. A kettő között kanyargós út fut, a falu fő útja. Az iskola és az ovi előtt is tábla figyelmezteti az arra járót, hogy vigyázzon a gyerekekre. Nyomatékul pedig 30-as korlátozás is érvényben van.

fotók: Szendi Péter

Mi tehát a baj? Az, hogy a figyelmeztetést és a sebességkorlátozást nagyon sokan nem veszik figyelembe olvasónk szerint. Márpedig délelőttönként fél nyolc és nyolc között, illetve délutánonként fél négy és fél öt között gyerekek tucatjai próbálnak átkelni az úttesten.

Olvasónknál múlt héten telt be a pohár, amikor ő ugyan megállt autójával, ám legalább öt autóstársa nagy sebességgel hajtott tovább a másik oldalon, a gyerekek pedig sikongatva ugráltak el az autók elől. Ez az eset persze egyáltalán nem rendkívüli, mindennap előfordul és már vagy másfél évtizede tart – tudtuk meg olvasónktól, aki kizárólag azért viszi iskolába autóval a gyermekeit, mert félti őket.

Ráadásul nem ő az egyetlen, akit nem csak zavar a kialakult helyzet, de tesz is azért, hogy valami megváltozzon. A Jákon élő Ute Klemp-Saly sokáig küzdött azért, hogy kihelyezzék a veszélyt jelző táblákat, míg úgy másfél évvel ezelőtt ez meg is történt. A helyzet valamelyest javult, de sajnos, ahogyan arról olvasónk is beszámolt, nem oldódott meg. Ő és még jó néhányan, mint például a Jáki Százszorszép óvoda vezetője, Kissné Nárai Mária azt szerették volna elérni, hogy fessenek fel gyalogátkelőt az iskola és az ovi környékén, ám tavaly januárban a Közút az alábbiakkal indokolta, hogy a zebra felfestése miért nem lehetséges.

Mint kiderült, a gyalogos-átkelőhely kijelölésénél együttesen figyelembe kell venni: a gyalogos- és a gépjárműforgalom nagyságát, a gyalogosforgalom biztonságát, a gyalogosok áramlási irányát, az út és környezetének kialakítását. A gyalogos-átkelőhely létesítése ott indokolt, ahol óránként legalább négyszáz jármű halad el, illetve ennek megfelelően a keresztező gyalogosok száma legalább száz fő óránként. Márpedig ezeket az értékeket a település forgalma nem éri el – áll az indoklásban.

A kis forgalmú úton a járművek haladása közötti időközök biztosítják a gyalogosoknak az úton történő biztonságos áthaladást. Ezt segítik elő a már kihelyezett jelzőtáblák is. A gyalogosátkeléseknél elsődleges cél, hogy a gyalogos a lehető legkevesebb időt töltsön az úttesten, továbbá átkelés előtt és közben figyelmét az átkelés biztonságára összpontosítsa. Sok esetben a felfestett átkelőhely hamis biztonságérzetet ad a gyalogosoknak, és nem figyelnek megfelelően a járművekre.

Mivel ez az út nem az önkormányzat, hanem a Közút kezelésében van,  nincs mit tenni.  És persze való igaz, napközben alig-alig van autó, de ettől még balesetveszélyes az átkelés reggelente és délután.  Valamit tehát tenni kellene. Az óvodavezető szerint amíg nem lesz tragédia, addig változás sem lesz. Az út tényleg veszélyes, erről hétfőn reggel mi is meggyőződtünk. Az éles kanyar, a meredek emelkedő, a kilátást takaró sövény, valamint az út mellett gyakran két oldalt parkoló autók mind-mind veszélyforrást jelentenek, főleg mivel – ahogyan mi is tapasztaltuk – sokan valóban nem tartják be a harmincat, sokszor az ötvenet sem.

A legfontosabb a sebességhatár betartása lenne. Fekvőrendőr, mivel főútról van szó, nem jöhet szóba, így marad a jogkövető magatartás.

Kissné Nárai Mária elmesélte, a szülői értekezletek állandóan visszatérő témája a balesetveszélyes helyzet, egyszer például ő maga rántott vissza egy gyereket az útról, mikor az a parkoló autókat az úttesten akarta kikerülni, és majdnem kilépett egy autó elé. Korábban az ovi előtt kihelyeztek egy megállni tilos táblát, ám azt harmadszorra is ellopták. A település polgármestere, Szemes István szerint a legtöbb, amit tenni tudtak, a figyelmeztető táblák kihelyezése volt. Zebrát a kanyar miatt sem lehet fölfesteni, ha távolabb, az egyenes szakaszon alakítanának ki gyalogátkelőt, az pedig értelmetlen lenne. A Közút szakemberei mindent megtettek, ami tőlük telt, sajnos a település adottságai ilyenek, fokozott figyelmet kívánnak az arra közlekedőktől. Szerencsére a 86-os felújítása miatti húszszázalékos forgalomnövekedés már lecsengett – tette még hozzá.

Többen abban látnák a megoldást, ha polgárőrök, vagy akár nyolcadikos diákok segítenék az átkelést, ahogyan az már jó pár településen, bevett szokás, ehhez azonban ember kellene, az pedig egyelőre nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!