Veszélyes szakaszok: íme a vasi halálutak és Szombathely kritikus kereszteződései

2017. július 14., 07:00 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter
komment
Nem mindegy, hogy gyalogosként, kerékpárosként vagy autósként nézzük, de az biztos, hogy mindenütt találunk mindenkire nézve balesetveszélyes szakaszokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Számok

Vas megye útjain júliusban egy halálos kimenetelű bal-eset történt, hat ütközés járt súlyos sérüléssel, 16 balesetben pedig könnyebben sérültek meg a sofőrök, utasok. Ezeken kívül a rendőrök intézkedtek 52 olyan balesetnél, amely csupán anyagi kárral járt. A hónap "fekete napja" hetedike volt: aznap történt a halálos kimenetelű kerékpáros gázolás Szombathelyen, és volt még három súlyos és egy, könnyebb sérüléssel járt bal-eset is a vasi utakon.

A számokat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság napi jelentésekben tette közzé, azokat összegeztük.

Vegyes képet mutat az, hogy hol történtek a balesetek: főutakon, települések belterületén. Volt vadelütés és több kerékpáros baleset is történt már júliusban.

Fritz József, az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mutatta az egyik legveszélyesebb szakaszt: a Kossuth utcát
Fotó: Szendi Péter

Szombathely

A megyeszékhely útjai, utcái közül a négysávos szakaszokat emelték olvasóink: mint balesetveszélyes helyeket. Többen említették a Thököly utcát, ahol, véleményük szerint a kerékpárosok és a gyalogosok vannak veszélyben a figyelmetlen autósoktól. A rendőrségi jelentések alapján a Szombathelyen júliusban történt hét balesetből háromnál kerékpáros volt az "egyik fél". A halálos kimenetelű esetnél is: akkor a 87-es számú főút szombathelyi szakaszán sodort el egy biciklis nőt egy teherautós.

Egy másik esetnél a biciklis volt figyelmetlen: ráfordult az autóra, amelyik már éppen előzte. A harmadik esetben nem adott elsőbbséget egy autós az érkező kerékpárosnak. Olvasóink véleménye (nem reprezentatív felmérésünk) szerint a szombathelyi kerékpárosok csak ott érzik magukat biztonságban, ahol kerékpárúton haladhatnak: jó példa a Zanati út.

Veszélyesnek ítélték még a Hunyadi utcát és a Körmendi utat Szombathelyen, azokat is elsősorban a gyalogosok és biciklisek szempontjából. Például a gyalogátkelőket, ahol érdemes türelmesnek lenniük a gyalogosoknak, mert csak hosszas várakozás után engedik át őket az autósok.

Többen említették a beláthatóságot: az elburjánzott bokrok veszélyesek minden közúti kereszteződés körül.

Vad

Vas megye bármely pontján felbukkanhat vad és okozhat balesetet - ebből a szempontból nincs kimondottan veszélyes szakasz, kiemelt útvonal a megye térképén.

Júliusban (a rendőrségi napi jelentések alapján) két vadelütés történt Vasban, érdekes, hogy mindkettő 2-án, vasárnap. A 84-es számú főúton Sárvár térségében, valamint a 8718-as számú úton, Lukácsháza térségében ugrott őz autók elé. Mindkét baleset csupán anyagi kárral járt, személyi sérülés nem történt.

Észak-Vas megye

A júliusi baleseti adatok alapján kiemelt helyszín Kőszeg és Bük környéke a megye északi területein. A 87-es fő-úton és Horvátzsidány felé is történt baleset az elmúlt két hétben, valamint Csepreg környékén is volt karambol.

A térképen jól látszik, hogy itt is megoszlanak a helyszínek: Ölbő, Kenéz és Lukácsháza is szerepel.

Dél-Vas megye

Havonta kettő biztos van - így fogalmazott az Ivánc környéki műszaki mentésekről Fritz József, az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Meg is mutatta a különösen balesetveszélyes útszakaszt: Iváncról Csákánydoroszló felé kanyargós is, lejtős is az út. És nem mellékesen erdősávban vezet, vagyis más a hőmérséklet és a páraviszonyok is. Nem kell ahhoz jegesnek, fagyosnak lenni a burkolatnak, hogy csúszóssá váljon.

Legutóbb július első napján történt ebben a kanyarban baleset, akkor egy zalalövői autós sodródott a bal oldali vízelvezető árokba. - Tavaly-előtt februárban két nap alatt kilenc autót kellett kihúzni - idézte fel Fritz József az ivánci kanyarról. Nem véletlen, hogy a rendőrség rendszeresen ígér traffipaxot Iváncra, a Kossuth utcába. Az sem véletlen, hogy sebességkorlátozást jelez a tábla a kanyarnál - és a megye több más pontján is érdemes odafigyelni ezekre. Nemcsak a jelzett traffipaxok miatt, hanem azért is, hogy ne bővüljön újabb pontokkal a júliusi, félhavi baleseti térkép.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Farkas István villanyszerelő: Nekem nincs autóm, de kerékpárral gyakran közlekedem. A Vépi úton egyszer majdnem halálos balesetet szenvedtem egy figyelmetlen autós miatt. Az ütközést sikerült elkerülnöm, de még így is az árokban kötöttem ki. Az az útszakasz rendkívül veszélyes. A Zanati út ebből a szempontból sokkal biztonságosabb, ugyanis arra jóval több bicikliút található. Örülnék, ha ezekből még több lenne.

Horváth Gergely filmszakmai munkatárs: A Városháza melletti utcánál nem ismerek veszedelmesebbet. A Thököly úton lévő zebránál számtalanszor ütöttek már el gyalogost és bringást egyaránt. Ezen kívül a Körmendi úti Végállomás jelent veszélyt a járókelők számára. Ha a négysávos úton szeretnénk átkelni, előbb bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban átengednek- e minket. Különben mi is áldozatai lehetünk egy-egy felelőtlen gyorshajtónak.

Tatár József grafikus: Véleményem szerint a város határában, a többsávos útra való kikanyarodás nem a legbiztonságosabb. Főként a parkoló elhagyása után kell nagyon körültekintőnek lenni. A másik rizikós terület a Thököly útnál van, ahol a nagy kereszteződésben a biciklisek miatt több baleset is volt már. Mindezek tetejébe szinte beláthatatlan az az útszakasz, mert a növények rontják a láthatóságot. Ezen jó lenne javítani!

Vas Népe

2017. július 14., 07:00 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...