Hírek

2014.07.31. 10:01

Veszélyeztetett lepkefajok a parkban

Őriszentpéter – A kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudnak meg az Őrségi Nemzeti Parkban élő lepkékről. A szakemberek a munkájuk során odafigyelnek arra, hogy a szép, mutatós és sok esetben veszélyeztetett fajok fennmaradását biztosítani tudják.

Bajdó Bettina

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy az Őrség lepkékben nagyon gazdag terület. Ennek az oka egyrészt, hogy nagyon sok rét és erdőszegély van, ezeken a területeken pedig a lepkék fejlődése szempontjából meghatározó növények találhatóak. Másrészt a látványos, virágos növények a kifejlett egyedek számára a táplálékot biztosítják.

– Annak érdekében, hogy ezek az élőhelyek fennmaradjanak, az elmúlt évek során igen jelentős beerdősülő területet hozattunk rendbe saját pénzből – folytatta az igazgató. – A munkatársaink évről évre a cserjéket irtják, ezzel biztosítják, hogy a rét alkalmas legyen a fajok fenntartására. Van néhány nagyon ritka faj, például a tűzlepke, mely jelenleg úgy tűnik, hogy kipusztul. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában súlyosan veszélyeztetett faj, úgyhogy a reménybeli visszatelepítés kapcsán pont egy pályázat előkészítése zajlik. Van még egy érdekes lepkecsoport, a hangyaboglárkának nevezett lepkék. Az a jellegzetességük, hogy a hernyóik kezdetben növényekkel táplálkoznak, majd leereszkednek a földre, ott a hangyák összeszedik őket.

Az Őrségi Nemzeti Parkban indulnak szakvezetett lepketúrák (Fotó: Tamaskó Szandra)

A hangyák egyébként ragadozók, s a hasonló méretű hernyókat elkapják és elfogyasztják, ezeket viszont nem bántják. Ennek az okát még pontosan nem tudják, de valószínű, hormonokat bocsátanak ki, amelyek olyan látszatot keltenek, mintha a hangyák saját lárvái lennének. A hangyák felnevelik a lepkéket, s a kifejlett lepkék kirepülnek.

– Ökológiai szempontból az a jelentőségük, hogy ahol ezek a fajok előfordulnak, ott elmondhatjuk, hogy viszonylag háborítatlan a természet emelte – ki az igazgató. – Nemrég volt egy kutatási programunk, melynek során jelölték, s vissza is fogták a lepkéket. Ennek során vizsgálták az állományukat is.

Címkék#lepke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!