Kőszeg

2014.08.27. 13:40

A megkérdezett turisták többsége visszatér az Ostromhétvégére

Kőszeg - Ostromhétvége, Hastáncfesztivál, Ostrom Opera. Hogyan sikerült a Félhold és Telihold idei rendezvénysorozata?

Némethy Mária

Még nincsen egészen vége, hiszen pénteken este lesz az Ostrom Opera bemutatója, de így augusztus végén érdemes mérleget készíteni arról, hogyan sikerült a város egész hónapon áthúzódó, nagyon sokakat Kőszegre vonzó rendezvénysorozata, az Ostromnapok. A főszervezőt, Básthy Béla alpolgármestert kérdeztük.

- Az Ostromhétvége után készítettünk egy rövid összegzést, s abban örömmel állapítottuk meg, hogy az égiek kegyesek voltak hozzánk, a nyár talán legszebb hétvégéje volt, amikor az Ostromhétvégét tartottuk, s az idén is nagyon sok látogató jött a városba: tavalyhoz hasonlóan most is elkelt az ezer belépőjegy - mondta elöljáróban. Jónak ítélték, hogy az ostrombox gálát is arra a hétvégére tették, s azt is, hogy erősödött, elmélyült Körmend és Sárvár hagyományőrzőivel a kőszegiek együttműködése.

- Úgy fogalmaztunk, hogy a kőszegi történelmi fesztiválnak van egyénisége, mert a tűzoltóknak köszönhetően itt létrás ostrom zajlik, kőszegiek a résztvevői, míg másutt inkább hagyományőrzők találkozója van. Az Ostromhétvége dramaturgiailag jobb lett. Egy kőszegi legenda, Szent Márton megjelenése is újdonság volt a várfalon, a napközben zajló összecsapások, párviadalok is eléggé élethűek, s a rendezvény helyszíne nálunk az egész belvárosra is kiterjed. Nagyon jó volt a dervis tánca, a török néptáncosok fellépése, a törökökkel még szélesebb kapcsolatot akarunk kiépíteni. Ugyanakkor örömteli, hogy a Kőszegi Művészeti Egyesület most is remek kiállítást rendezett két, Isztambulban is élt művész török iparművészeti gyűjteményéből. Ugyanakkor jövőre szeretnénk a profibb szereplőket, például a Gyulaffy bandériumot jobban előtérbe helyezni, kicsit feszesebbé tenni az ostromot.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett rendezvénysorozat másik kiemelt eseménye volt a Hastáncos gála, amelyre a jövőben még több nézőt akarnak Kőszegre csábítani, hiszen nagyon színvonalas rendezvényről van szó.

Arra azért sokan emlékeznek Kőszegen, hogy az Ostromnapok előtt az augusztus szinte holtszezon volt a városban, nem volt turistákat vonzó program.

Most van. Az Írottkő Natúrpark egy felmérést végzett az ide látogatók körében. A megkérdezettek 67 százaléka átlagosan három napot töltött a városban, 94 százalékuk visszatér majd ide, s nagy többségük, háromnegyedük felkészültnek érezte Kőszeget a rendezvény megtartására. (ugyanakkor többen hiányolták a nyilvános illemhelyet a városból.) Különösen a jelmezes felvonulás, az várostrom és az ostrombox tetszett nekik, viszont egy jelentékeny részük szerint több koncert is lehetne azon a hétvégén a kínálatban.

A záróesemény tehát most pénteken az Ostrom Opera Kőszeg 1532 című ősbemutató lesz. Szilágyi Miklós és Horváth György Tibor művét augusztus 29-én és 30-án 20 óra 30 perckor (esőnap: augusztus 31.) a Kőszegi Várszínház nagyszínpadán lehet megtekinteni a Jurisics-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!