Bartók Bélával az Öregtoronyban

2016. december 05., 19:55 szerző: Ölbei Lívia fotós: Unger Tamás
komment
Kőszeg - A Mikrokozmosz - Bevezetés Bartók Béla világába című kiállítás angol nyelvű tablóihoz magyar nyelvű háttéranyag is jár. A kőszegi Öregtoronyban december 7-éig, naponta este tízig nézelődhetünk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Külgazdasági és Külügyminisztérium több külföldi helyszínt megjárt kiállítása a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete meghívására érkezett Kőszegre. A nagy érdeklődéstől kísért megnyitón Bogyay Katalin, Magyarország állandó ENSZ-képviselője - aki Bartók utolsó éveinek helyszínén, New Yorkban teljesíti diplomáciai szolgálatát - mondott köszöntőt. A kiállítás Bartók zongorapedagógiai főműve, a Mikrokozmosz elvén szerveződött. Bartók maga így magyarázta a címet: „A mikrokozmosz szó azt jelenti, hogy ezek a különböző stílusú darabok egy kis világot képviselnek.” A kiállítás pedig „Bartók világának egészét kívánja kicsiben bemutatni.

Fotó: Unger Tamás

Az életpálya vázlatában azt olvashatjuk, hogy Bartók „a II. világháború miatt 1940-ben feleségével az Egyesült Államokba távozott.” Végrendelkezésében a zeneszerző sarkosabban fogalmaz: „Mindaddig, amíg a budapesti volt Oktogon tér és a volt Körönd azoknak az embereknek a nevéről van elnevezve, akikéről jelenleg van, továbbá mindaddig, amíg Magyarországon erről a két emberről elnevezett tér vagy utca van, vagy lesz, rólam az országban ne nevezzenek el sem teret, sem utcát, sem nyilvános épületet; velem kapcsolatban emléktáblát mindaddig ne helyezzenek el nyilvános helyen.” Az egyik ember, akire Bartók utal, Mussolini, a másik Hitler. A kiállításon a „Két portré”-hoz érve megint elbúcsúzhatunk Kocsis Zoltántól is: erre a különös Bartók-műre épült a nyári szombathelyi Bartók Fesztivál nyitó hangversenye. A szerelem két arca: az egyik az ideális, a másik a groteszk.

Ölbei Lívia

2016. december 05., 19:55 szerző: Ölbei Lívia fotós: Unger Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...