Kőszeg

2015.07.03. 07:24

Látványtavat építenek Kőszegen - Évről évre egyre népszerűbb a horgászok gyermektábora

Kőszeg - A Kőszegi Sporthorgász Egyesület a város legnagyobb taglétszámú egyesülete. Lezajlott az idei gyerektáboruk. Most nagy fába vágják a fejszéjüket: látványtavat akarnak kialakítani.

Némethy Mária

Lezajlott az egyesület idei, immár hetedik gyerektábora. Ebbe olyan fiatalok jelentkeztek, akik szívesen pecáznak, tetszik nekik ez a szabadidős tevékenység. 29 résztvevője volt a tábornak, ám ennek a duplája jelentkezett. Volt számukra éjszakai horgászat is, tűzoltók, rendőrök adtak át nekik hasznos ismereteket, négy felnőtt horgász és öt ifjúsági osztotta meg velük a horgászat módszereiről elméleti és gyakorlati tudásukat. Rengeteget tanultak a gyerekek. Többen már most jelentkeztek közülük a jövő évi táborba.

Az 1973-ban 39 fővel alakult egyesületnek ma 404 tagja van. Összetétele korban négy évestől a kilencven évesig terjed , valamint a társadalmi rétegződés szintjén is nagyon heterogén. A kitűnő közösség a táj és a városi környezet harmonikus fejlesztése, a turisztikai fejlődés elősegítése érdekében több mindent tett már.

Magyarországon egyedülálló, 21 táblából álló halismereti tanösvényt hoztak létre a Csónakázó tónál, így nyolcszáz-ezer méteres kellemes sétaúton ismerhetik meg az érdeklődők Magyarország legjellegzetesebb halfajtáit képek, rövid leírások segítségével. Emellett horgász oktató- és bemutatóházat hozott létre az egyesület, amely a horgászat múltját, jelenét és Magyarország őshonos, védett és fogható halait mutatja be. Az épület egyben az egyesület rendezvényeinek központi helyéül is szolgál, vízzel és villannyal is ellátták.

A Csónakázó tó és közvetlen környéke Kőszegnek szinte az utolsó zöld szigete , ahol a város lakói, az oda érkező kirándulók szívesen töltik el délutánjaikat, hétvégéiket.

Az egyesület tagsága magánszemélyek, civil szervezetek, helyi vállalkozók bevonásával végzi a terület karbantartását önzetlenül, környezettudatosan. Példaértékűek, ahogyan a fákat, cserjéket folyamatosan fiatalítják, pótolják, füvet nyírnak, nádat ültetnek, tavirózsát telepítenek.

Egy hétig tartott a tábor. Haiszán Bálint, Tamási László, Neudl Gábor a táborban, és akitől itt éppen tanulnak, Kapy Tamás.  Fotó: Vincze Kornél

Ilyen előzmények után most nagy fába vágták a fejszéjüket.

Az egyesület közgyűlésén határozata el a tagság, hogy a meglévő Csónakázó tavat még szebbé teszik. Bővítik, s ezzel egy látványtavat hoznak létre. A létesítendő tavat övező zöld területen a meglévő sétaút növelése mellett -, további tanösvényt alakítanának ki, padokkal, asztalokkal, szemétgyűjtőkkel látnák el a területet.

- A fejlesztési cél megvalósítása több lépcsőben történne - ecsetelte Kelemen Péter, az egyesület elnöke. - Először geodéziai, talajfeltárási vizsgálatokra lesz szükség, majd vízjogi, engedélyezési, kiviteli terveket kell engedélyeztetni. Legelső lépcsőként a terület tulajdonosának, az önkormányzatnak a támogatását szeretnénk megkapni. Nem kérünk anyagi támogatást, nem pályázunk, saját erőből akarjuk kialakítani a látványtavat.

Az önkormányzat megadta az engedélyt. A kőszegi képviselők legutóbbi ülésükön egyhangúan támogatták a horgászok elképzelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!