Kőszeg

2014.07.24. 08:56

Szobrot kapott Szent Orbán

Horvátzsidány - Már a 28. szobrot állították fel a Peruska Mária búcsújáró helyen. Európában egyedülálló szoborpark épül itt.

Némethy Mária

A Peruska Mária kegyhely Kőszeg, és három, horvátok lakta település – Horvátzsidány, Kiszsidány, Peresznye – határában fekszik. Ez a terület korábban a peresznyei gróf tulajdona volt. A kegyhely legendája szerint a peresznyei gróf,  Berchtold Lipót - aki az I. világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere lett - kisgyermekként az édesapjával vadászaton vett részt a tömördi erdőben.

Az ekkor három éves kisfiú elveszett a vadászaton, csak három nap múlva találtak rá épen és egészségesen  egy tölgyfa alatt, melyen a Mária kép függött. Ettől a naptól fogva a köszönet és hála jeléül a gróf rendeletbe adta, hogy minden évben  szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján hálaadó szentmise szolgáltassék ott. A Peruska Mária híres búcsújáró hellyé vált. 1950-től azonban a hatalom betiltotta a búcsújárást,  kivágásra ítélte a híres tölgyfát, de azt sikerült megmenteni. - A Peruska Mária zarándokhely nagy örömünkre 1980 óta ismét fogadhatja a híveket. Ez  Sárvári István erdésznek, akkori országgyűlési képviselőnek köszönhető.

Dumovits István mutatta meg a legújabb, immár 28. szobrot, Szent Orbánét. Fotó: Horváth Péter

1994-ben felépült a kis kápolna Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére, a hívek adományából - idézi fel a zarándokhely megújulásának  történetét Dumovits István, Horvátzsidány esperes plébánosa.Azóta minden év június első vasárnapján a vadászok, erdészek, július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, vámosok, határőrök, a honvédség, rendőrség, augusztusban, a horvátok körében nagy tiszteletnek örvendő  Havasboldogasszony napján pedig a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői tartják itt háromnyelvű zarándoklatukat.A híres tölgyfa áll, korát 280 évre becsülik a szakemberek.

A fa és a kápolna között pedig Európában egyedülálló módon a mesterségek és hivatások védőszentjeinek szobraiból álló parkot alakítanak ki évek óta.  -  Most, a   tűzoltók, hagyományőrzők,  rendvédelmi és fegyveres szervek zarándoklatán avattuk fel a 28. szobrot, Szent Orbán szobrát - újságolja Dumovits István.  Szent Orbán a szőlőművelők és a borászok védőszentje, a csepregi szőlősgazdák adományaként áll az évről évre gyarapodó szoborparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!