Külföld

2016.07.25. 09:34

Robbantás Ansbachban: a bajor belügyminiszter szerint valószínű, hogy iszlamista merénylet történt

Felrobbantotta magát egy 27 éves férfi a németországi Ansbachban vasárnap este egy zenei fesztiválon, közölte a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann. A merénylő meghalt, 12 személy sérült meg, hárman súlyosan. A politikus szerint nagyon valószínű, hogy iszlamista merénylet van szó.

Török Tibor

A robbanás a Spiegel beszámolója szerint este 10 óra után történt, Ansbach belvárosában, a fesztivál bejáratának közelében. (Az első beszámolók még gázpalack robbanásáról számoltak be.) Az elkövető megpróbált bejutni a rendezvény területére, de a szervezők nem engedték be, mivel nem volt jegye. A robbanószer az illető hátizsákjában volt, ezt hozta működésbe a tettes.

A rendőrség azt közölte, ha a robbanás a koncert helyszínén, a tömegben történik, akkor minden valószínűség szerint sokkal áldozat van.

A bajor belügyminiszter szerint a férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, drogügyletek és más esetek miatt került a hatóságok látókörébe. Ezen kívül már kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, emiatt pszichiátriai kezelés alatt állt. A vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy csak magával akart végezni vagy másokat is meg akart gyilkolni. Joachim Herrmann azonban a sajtótájékoztató után újságírók előtt azt mondta, személyesen úgy véli, hogy "sajnos, nagyon valószínű, hogy igazi, iszlamista öngyilkos merénylet történt.

A Bild úgy tudja, a hátizsákban a robbanószer mellett éles fémdarabok voltak. Ezek arra szolgálnak, hogy a lehető legtöbb embert sebesítsék meg a detonáció közelében. Emiatt vélik úgy a hatóságok, hogy nem egyszerű öngyilkosságról van szó, hanem az illetőnek az volt a célja, hogy sok áldozat legyen. Egy szemtanú szerint éppen egy zenekar játszott, amikor hangos durranás hallatszott, a légnyomást lehetett érezni. A bejáratnál két sérült feküdt a földön - a rendőrség gyorsan kiürítette a helyszínt. A 27 éves férfi két évvel ezelőtt adott be menedékkérelmet, ezt azonban elutasították. A férfi méltányosságból maradhatott az országban, ugyanis a német szabályok szerint senki nem küldhető vissza olyan országba, ahol polgárháború van. Az elutasítás okáról a bajor belügyminiszter nem tudott nyilatkozni. A nyomozók megtalálták az elkövető mobilját, a szakértő vizsgálják, hogy a férfi kikkel állt kapcsolatban. A 40 ezres német település belvárosában a robbanás után pánik tört ki, az egész központot lezárták, a lakók nem térhettek haza lakásaikba. A 40 kilométerre fekvő Nürnbergből 200 rendőr érkezett erősítésként.

A bajor belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az eset sajnálatos módon növeli az emberek aggodalmait. Az ügy felderítése azért is fontos, hogy helyre álljon az emberek jogállamba vetett hite. Múlt hétfőn egy tizenhét éves afgán fiú baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburgnál. Öt embert sebesített meg, ketten életveszélyben vannak. Riaz A. az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. Pénteken egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár kilenc embert megölt, huszonegyet megsebesített Münchenben. A német rendőrség „klasszikus ámokfutásnak” minősítette az esetet.

(Spiegel, BILD)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!