Kultúra

2017.04.08. 07:08

Falakon az ötvenes évek – Jánosházi diákok történelmi kutatásai

Jánosháza – Kiállításon foglalták össze helytörténeti kutatásaikat a Batthyány iskola felsősei, még videót is készítettek a városukról.

Bakos Ágnes

– Petróleumlámpát hoztam a papáméktól, legalább hatvanéves. Nekem a katonai emlékek tetszenek a legjobban – árulta el az egyik tárlatvezető, Molnár Dániel. Igazi időutazást tehetnek, akik a Batthyány Lajos Általános Iskolába látogatnak. Több blokkból áll az osztálytermet kitevő kiállítás. Egyik oldalon az ötvenes évek használati tárgyai: vasalók, edények, pénzérmék. A másik oldalon az apák és nagyapák katonai emlékei, a behívóktól a katonai bakancsig színes az összeállítás.

Fotó: Bakos Ágnes

A diákok beszámolója szerint a szülők és a nagyszülők hol mosolyogva, hogy könnyek között kutatták fel emlékeiket a padlásokon, szekrények mélyén.

– Az ötvenes években megkerülhetetlen az 1956-os forradalom, ezzel kapcsolatban interjúkat készítettek a gyerekek – mondta el Göblyösné Lengyel Anita, történelemtanár, a honismereti szakkör vezetője. Az interjúk közül a három legjobbat „állították ki”, egy-egy laptopról szólnak bakelittelefonokon keresztül a beszélgetések. A többi interjú sem veszett el: meghallgathatóak az iskolában és feltöltik majd a világhálóra.

Települési osztás is látható a tárlaton: Jánosháza mellett Nemeskeresztúr, Kemenespálfa is megjelenik és Hosszúperesztegről rengeteg dokumentum került az iskolásokhoz.

– A honismereti szakkörösök voltak a fő mozgatók, de az egész felső tagozat gyűjtött – összegezte a tanárnő.

A legmodernebb technikát is segítségül hívták a kutatásaik bemutatásához: videóban foglalták össze a városi sétájukat. Helyi épületeket kutattak fel, megmutatták egykori és mai állapotukat. Ahogy az ünnepélyes kiállításnyitón elhangzott, „minden épület egy kacsintás a múltból”.

A szakkör munkája nem ért véget a nagyszabású kiállítással, dolgoznak tovább, közben pedig tanulnak a diákok.

– Nagyon élvezik, és ez a legfontosabb – mondta a tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!