Kultúra

2014.02.24. 18:35

„Odatolom apu elé a Szívlapátot!”

Szombathely - Rozmán Kristóf csoporttársaival vár minket egy belvárosi kávézóban. Együtt sajnálkozunk Gyarmati Fanni néni halálán, és rögtön beszélgetni kezdünk, mert nemsokára órája lesz az egyetemen. Magyar szakra jár.

Szekér Dóra

Az csak beszélgetésünk után két nappal derült ki, hogy Borbély Szilárd is elment. Örökre. Azóta tervbe vették, hogy néhány szöveggel a Nincstelenek szerzőjére is emlékeznek majd az esten. Amikor megérkezünk, örül, hogy újra beszélgethetünk irodalomról. Gyakran tesszük ezt egyébként, csak mostanában rövid üzenetekben. Az éjszaka közepén, vagy a déli harangszó közben rákérdez, hol találhatja meg leggyorsabban ezt vagy azt a szöveget, és ha tudom, azonnal bepötyögöm neki. Mert Kristóf türelmetlen, rengeteg dolog érdekli, bátor és okos. Tudja, mit akar. Most éppen kávét. Én mézes teát kortyolgatok és sietve elkezdjük a beszélgetést.

– Ott voltam az első esteteken, amelyen Varga Ricsivel először léptetek a közönség elé. Az égig érő ballonkabát akkora siker volt, hogy már ott tudtam, ezzel befuttok biztosan. És most újra gondoltatok egy nagyot: eredetileg „pajzánságokat" válogattatok, megzenésített versek felelgettek volna buja szövegekre, február 28-án, pénteken este a Magházban.

– Igen, ezt terveztük el. Apu kezembe is adta az Eratot, és azt mondta, ez jól lesz. Ricsi írta éjjel a Facebookon, hogy nézzem meg Villont, meg Faludyt, és ő meg hozza majd a szerelmes verseit.

– Jó régi szövegek, huszonévesen valami frissebbre nem vágytok?

– A versek választásának joga az enyém! És te jól tudod, hogy a kortárs költészetet nagyon kedveljük, és szeretnénk egyfajta misszióként ezzel is foglalkozni. A legutóbbi estünk pont erről szólt. Akkor csak kortárs szövegek szólaltak meg, kifejezetten élő szerzőktől – hogy úgy mondjam –, csak Petri volt köztük, aki sajnos már nem él. Most meg sajnos megint elveszítettünk valakit, Fanni néni halála teljesen átírta a műsort.

– Hogyan válogattok, hiszen a kortárs szerzők aktuális problémákra reagálnak.

– Sok felkérésünk van iskoláktól, és tudjuk, hogy fontos, milyen verseket mondunk a tanulók előtt. Az iskolákba mindig olyan versekkel megyünk, amelyekkel kicsit szórakoztatni is tudjuk a fiatalokat. Próbálunk idomulni az ő dolgaikhoz. A középiskolások fogékonyak a kortársakra, a kisebbeknél meg azért könnyű ezt becsempészni, mert például Varró Daninak sok hozzájuk szóló verse van. De például múltkor mondtam Závada Pétertől a Konkávot.

– Bátrak is vagytok, édesapád generációja még azért járt Hobo vagy Cseh Tamás előadásaira, mert ezzel hovatartozását is kifejezte. Van valami más is ebben, mint egyszerű szórakozás.

– Én soha nem próbálom aktualizálni a verseket. Amikor a trianoni megemlékezésre verset kellett választanom, most kapaszkodjál meg: Dsida Psalmus Hungaricusát választottam. Egy az egybe ráhúzható a mai társadalomra a vers. Ilyenek összejönnek. De próbálom a művészet részét politikamentesen hagyni.

– A ballonkabát viszont már szinte védjegyetekké vált.

– Úgy indult, – ezt még soha nem mondtuk el sehol – hogy épp az első estet raktuk össze, és a Ricsinek akkor volt nagyon friss a dala: Az égig érő ballonkabát. Addig mondogattam neki, amíg rábólintott. A második estünk ott volt a Bánya kávézóban, locsogó esőben. Emlékszel? Kint ültünk a teraszon, fújt a szél, kopogott az eső. És Radnótit szerintem pont így adekvát elképzelni, ahogyan fújja a kabátját a szél.

Aztán Kristóf elmeséli, hogy tanár édesapjával gyakran beszélgetnek versekről a konyhában egy sör mellett. De mivel ez nem mindenkinek adatik meg, miért ne lehetne egy zsizsegő szórakozóhelyre vinni a kultúrát. Legutóbb nyert a slam poetry-esten is egy Parti Nagy-parafrázissal. Nevet, mert mindketten tudjuk, hogy édesapja nem kedveli túlságosan a költőt.

– És amikor Parti Nagyot mondasz, apa kimegy az estről?

– Nem – mondja elnyújtva, szinte három e-vel. – Apa tudja, hogy én meg imádom.

– És akkor mit csináltok?

– Hát, odatolom apu elé a Szívlapátot, és azt mondom, hogy ne azt nézd, mit mondanak róla, hanem olvasd el a verset! Ne azért szeressük, mert valaki azt mondta. Én már csak így vagyok ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!