Kultúra

2014.03.18. 16:35

A dzsungel mélyén Atlantisz

Szombathely - Horgas Ádámnak komoly színházi múltja van Szombathelyen, már a Weöres Sándor Színház megalapítása előtti időkből is. SzínházSzerda, Cafe Frei, telt ház.

Ölbei Lívia

Horgas Ádámot Jordán Tamás, a WSSz igazgatója kérdezte, főleg a közelegő bemutató apropóján. Március 21-én (pénteken) lesz a premierje az Akacs 7. nagyszínpadán A dzsungel könyve-musicalnek, amelyet Horgas Ádám vezetésével, Bodor Johanna koreográfiájával, vendégtáncosok közreműködésével visz színre a társulat. A rendező - és a színigazgató - szerint ritka jó a csapat kémiája , aminek jelen esetben azért van különös jelentősége, mert A dzsungel könyvében (Kipling regényéből, Békés Pál átiratában, Dés-zenével, Geszti-dalszövegekkel) szintén kiemelt szerepet kap a csapatélet , valamint az az örök probléma, hogy miképpen találhatja meg a helyét a közösségben az egyes ember. Persze hogy ember: Horgas Ádám azt mondja, hogy az állatszereplőket fölvonultató Dzsungel-musicalnél emberibb történetet nehezen tud elképzelni, ezért is vállalta el a történet megrendezését. Kifejezetten az emberi tartalmakat keresi a musicalben, ami persze nem zárja ki, hogy az előadás a zenés műfaj szabályainak megfelelően rendkívül látványos és nagyszabású legyen. A bemutatóhoz közeledve Horgas Ádám úgy látja, ez lesz eddigi színházi élete leglátványosabb előadása.

A dzsungel könyve jelenet a WSSz bemutatásra kész előadásából. Ez lesz eddigi színházi életem leglátványosabb produkciója

Horgas Ádám családja külön is megérne egy misét. Jordán Tamás úgy dönt, a beszélgetés első fejezete legyen a Horgas család . Levendel Júlia és Horgas Béla a szülők, hivatásuk szerint írók, akik sok éve szerkesztik a Liget című irodalmi-kulturális-ökológiai folyóiratot (sőt: van Liget Könyvkiadó is). A négy Horgas gyerek: Eszter, a fuvolaművész; Judit, az irodalmár; Péter, a díszlettervező és Ádám, a rendező. Illetve komplex színházi ember ő is. Eredendően képzőművésznek készült. Csak aztán a bátyja, Péter révén már gimnazistaként beszippantotta a színházi világ. Az első varázsszó: Somogyi István ma úgy mondanánk: független, esetleg alternatív társulata, a messze földön híres Arvisura, amelynek köpönyegéből sok jelentős mai színházcsináló bújt elő. Az Arvisura ráadásul igazi összművészetet csinált: Rájöttem, hogy a színházban lehetek festő, zenész, színész. Horgas Ádám nyolc év arvisurázás és a Pinceszínháznál eltöltött egy év után megalapította az Atlantiszt a saját, jelentős nemzetközi karriert is befutott társulatát. (Az elején egy pesti művelődési ház fogadta be a csapatot: Itt egy terem, jöjjünk, amikor akarunk. ) Aztán a Jordán Tamás által vezetett Merlin Színházzal fűződött szorosra az Atlantisz kapcsolata, és itt fonódik a történetbe a szombathelyi szál: a 2002-es karneválszínházi Márton-játékkal, amelyben játszott-táncolt a teljes Atlantisz, a címszerepet Jordán Tamás vállalta, Duró Győző fölkérésére. Egy év múlva Horgas Ádám rendezte meg az isteni Claudius-játékot a Ferences-kertben, közben karneválidőben csak úgy hullámzott a közönség a Belsikátorban, hogy le ne maradjon az Atlantisz aktuális kis előadásáról . (A társulat évről évre új előadást hozott, direkt a karneválra.)

Jordán Tamás a Nemzeti Színház igazgatójaként több Atlantisz-tagot meghívott a Nemzeti társulatába, de Horgas Ádám úgy látta, hogy egy ilyen összeforrott csapatot ahol mindenki mindent szerelemből csinál lehetetlen megbontani; inkább mindenestül visszautasította az ajánlatot.

Horgas Ádám a SzínházSzerda-délutánon, ahol Jordán Tamás szombathelyi kötődéseiről is kérdezte. Minden a Karneválszínházzal kezdődött vagy a Merlinnel vagy az Arvisurával

Az Atlantisz tíz év sikeres együttlét után szűnt meg (a függetlenek élete sose könnyű). De a kapcsolatok elevenek. Vass Szilárdot például az Atlantisznak köszönheti a WSSz, ahogy a Bagira szerepébe Németh Judit bokasérülése miatt most beugró Bognár Annát is.

Horgas Ádám a SzínházSzerda napján volt 45 éves. Este együtt ünnepelt a Dzsungel-társulattal. (Tavaly ilyenkor a Mesterdetektív rendezőjeként születésnapozott Szombathelyen.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!