Kultúra

2015.12.01. 11:52

A pedagógiai bábjátszás elhivatott művelője: a celli Nagy Márta megkapta a Mészáros Vincéné-díjat

Celldömölk - A Magyar Bábjátékos Egyesület 2004 óta minden évben díjazza azokat a pedagógusokat, akik kiemelkedő munkájukkal nagyon sokat tesznek a pedagógiai bábjáték fejlődéséért.

Vas Népe

Az idén a celli Nagy Márta is megkapta a Mészáros Vincéné-díjat, amely a magyar nyelvű pedagógiai bábjátszás területén kiemelkedő, önzetlen munkát végző szakemberek elismerésére szolgál.

Az elismerést a Pedagógus Bábjátékosok Országos Találkozóján, Budapesten adták át. Nagy Márta majdnem négy évtizede vezet bábcsoportokat. Celldömölkön a Tücsök gyermekbábcsoport, valamint az Ultraviolák nevű felnőtt- és junior-bábcsoportok megalapítása és vezetése fűződik a nevéhez. Vérbeli pedagógus, megáldva a művészetteremtéshez szükséges képességekkel: a bábjátszás által fejleszti a gyerekek és fiatalok, teszi teljesebbé a felnőtt bábozók személyiségét. Több évtizedes szakmai munkája, látványos színpadi rendezései és eredeti szcenikai ötletei fesztiváldíjakat hoznak évről évre. Császár Erikát és Pető Ferencet (a szombathelyi Mesebolt alapítótagjait) szerzőként, illetve báb- és díszletkészítőként rendszeresen kéri együttműködésre. A két celli bábcsoport az idén ötvenhatszor lépett színre: Cellben, szerte Vas megyében – és országos versenyeken. 2016-ra, a Szent Márton-évre a Szent Márton életéről szóló Krisztus katonája című misztériumjátékkal készülnek Nagy Márta bábosai.

A Mészáros Vincéné-díjról: A díjat Mészáros Balázs és a Magyar Bábjátékos Egyesület dr. Mészáros Vincéné, a Rózsák terei óvónőképző egykori tanára, a bábjáték óvodai meghonosításának úttörője életművének adózva hozta létre 2004-ben. A Mészáros Vincéné-díj a magyar nyelven folyó pedagógiai bábjátszás terén és a MBE céljai érdekében az átlagost meghaladó szellemi és gyakorlati eredményeket felmutató, maradandó értékeket teremtő, tanítványai és kollégái körében kitartó, önzetlen munkát végző személyek elismerésére szolgál. A díj alapítását kettős cél vezette. Egyrészt hihetetlenül gazdag életműve előtt tisztelegve emléket állítani Zsóka néninek, másrészt a megbecsülés ismétlődő kifejezésre juttatása azok iránt, akik akár kollégaként, akár kései tanítványként osztoztak/osztoznak vele a nemes célokért folytatott küzdelmekben, akikben a tőle ránk maradt gazdag örökség megőrzőit, gyarapítóit, munkásságának avatott folytatóit tisztelhetjük. A Mészáros Vincéné díj – 2013-tól – egy 195 x 145 milliméteres, nemes hollóházi porcelánból készült plakett (amelynek grafikája Siklósi Eszter egyedi, rekesz-zománcműve rajzolatán alapszik), valamint az adományozás tényét tartalmazó oklevél. A díjat egy évben három személynek lehet odaítélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!