Kultúra

2014.03.04. 12:10

Akik "csak" a tudás kedvéért tanulnak

A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria-kurzusának huszonhat hallgatója tett sikeres vizsgát az első szemeszter végén. Prof. dr. Pusztay Jánostól vették át a vizsgát igazoló tanúsítványt.

Ölbei Lívia

Prof. dr. Pusztay János, az alapítványi keretek között működő Genius Savariensis Szabadegyetem egyik alapítója azt mondja, hosszú távon akár modellként is szolgálhat a magyarországi felsőoktatás – előbb-utóbb szükségszerűen bekövetkező – mélyreható reformja számára a szombathelyi kezdeményezés, amely a közösségi felsőoktatás irányába mozdítja el a kínálatot. A Genius Savariensis Szabadegyetem a múlt év őszén arra alapozva kezdte meg működését – főleg skandináv példákból kiindulva –, hogy fölébressze a szombathelyiek igényét az élethosszig tartó tanulás iránt, hozzájárulva ezzel a kulturált, szellemi javaival jól gazdálkodó város megteremtéséhez.

Az első szemeszter tapasztalatai azt mutatják, hogy a szabadegyetem alapítói jó úton járnak. A négy félévesre tervezett Savaria-kurzus első szemeszterének végeztével huszonhatan tettek (komoly írásbeli) vizsgát: saját belső igényük szerint, kiemelkedő eredményekkel. Vizsgakötelezettség – egyelőre legalábbis – nincs, a továbbra is ingyenes kurzusok látogatásának nem feltétele a vizsga. A Savaria-kurzus előadásain például rendszeresen 50-60-an vesznek részt.

Jelenleg öt kurzust működtet a Genius Savariensis Szabadegyetem. A Savaria-kurzus mellett elindult a Savaria-kultúrtörténete című kurzus (a kettő együtt a „Savaria-fakultás”, Katona Attila történész vezetésével). Egyetemi szakkollégiumi együttműködésben indult el a néprajzi kurzus (Gráfik Imre professzorral), az „internet-nyelvészeti” kurzus (Balázs Géza professzorral), valamint „a magyar nyelv eredete – másképpen” kurzus (Pusztay Jánossal). Az előadásoknak a tavaszi szemeszter idején a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épülete ad helyet. Prof. dr. Pusztay János mindemellett megjegyzi, hogy a Genius Savariensis Szabadegyetem – mint minden tekintetben önálló képződmény – továbbra is keresi azt a helyszínt, amely a későbbiekben állandó otthona lehet Szombathelyen.

A Genius Savariensis Szabadegyetem március 11-én 18 órakor Pusztay professzor előadásával folytatódik a Berzsenyi téren: Pusztay János a finnugor kontextusban vall a kánontól eltérő nézeteket a magyar nyelv eredetéről. Március 12-én 16.30-kor kultúrtörténeti előadások kezdődnek: Tóth Endre és Sosztarics Ottó várja a szabadegyetemistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!