Kultúra

2014.08.26. 16:35

Angyalok és démonok meg a paksi búvár

Szombathely - Az évadnyitó társulati ülés után rögtön olvasópróba kezdődött kedd délelőtt a Weöres Sándor Színházban. Az őszi szezon első nagyszínpadi premierje október 3-án: Én és a kisöcsém.

Ölbei Lívia

A 2014/15-es évad legelső előadásának rendezője, Koltai Róbert úgy érkezik meg, mint egy alaposan előkészített, mégis váratlan poén, bár most nem taps fogadja, hanem puszik és ölelések a WSSz udvarán. Rendezőként Füst Milán fanyar vígjátékával, a Máli nénivel mutatkozott be Szombathelyen a múlt évadban, most operettőrülettel folytatja. Ő határozza meg így Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című, örökbecsű bohózatát, amelyben nincs normális szereplő, mindenki szerelmes, mindenki akarja, hogy történjen vele valami. Mindehhez olyan bájos dallamok társulnak, hogy nem nagyon van jobb operett ennél . Most már természetesen a próbateremben vagyunk, mindjárt kezdődik a felolvasás.

Rendezője válogatja, hogy elsőre maga interpretálja-e a darabot, vagy rögtön beveti a színészeket, Koltai Róbert az előbbi utat választja, de nem csak azért, mert ő is játszik az előadásban. Méghozzá Kelemen Félix tápszergyárost, aki a közelgő csőd elkerülésére ősi módszert választ: hozzáadná a lányát, Katót egy dúsgazdag dán tápszergyáros fiához, bizonyos ifjabb Andersenhez. (Mese, mese, mátka.) A fiatalok hallani se akarnak egymásról ( Én és a kisöcsém, fütyülünk a nőkre az idén, az idén... ), úgyhogy végül természetesen egymás karjaiban végzik. De ne szaladjunk ennyire előre.

Ott tartunk, hogy Koltai Róbert a rendező szerepében olvasni kezd, mert így tanulta anno Kaposváron. Bár (ahogy már a Máli néni olvasópróbáján is megjegyezte, és most ismét elmeséli) Ascher Tamásnak nyilván a nyomába se érhet: Ascher úgy olvasta fel a Godot-t, hogy soha többet nem tudtuk olyan jól eljátszani, pedig 20 évig ment az előadás. (Így élnek tovább a legendák.) A budapesti Körúti Színházban pedig most is megy az Én és a kisöcsém, szintén Koltai Róbert rendezésében: kilenc éve vizsgaelőadásnak indult a színművészeti egyetemen, és annyira szereti a közönség, hogy nem lehet levenni a repertoárról. A szereplők cserélődnek, az előadás marad. És a régi, masszív bohózat is sokat elbír: Koltai Róbert a WSSz-ben már az olvasópróbán gyártja, javasolja az új poénokat. Mert most már tényleg kezdődik az olvasás, csak előbb még, a hagyományok szerint Jordán Tamás igazgatói szerepben jó munkát kíván.

Aztán elő az angyalokkal, démonokkal, detektívekkel és gépírókisasszonyokkal. Hogy mit keres a velencei gondolák között a paksi búvár, legyen meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!