Kultúra

2016.08.27. 11:56

Bükről ad ki sorozatot dr. Gyurácz Ferenc

Első írását 35 éve publikálta, 22 éve a Vasi Szemle főszerkesztője, 12 éve működteti „Közép-Európa legnagyobb falusi könyvkiadóját,” munkásságát tavaly Prima-díjjal ismerték el. Dr. Gyurácz Ferencet sokféle terv foglalkoztatja.

Némethy Mária

A 61 esztendős dr. Gyurácz Ferenc élete legelső publikációját az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-néprajz szakos ötödéves hallgatójaként, 35 éve jelentette meg.

- Az egyetemi újságban bölcsészkari és kollégiumi tapasztalataimat összegeztem, legnagyobb meglepetésemre részletesen ismertették a Szabad Európa Rádióban. Este rendszeresen hallgattam, s egyszer csak a saját szavaimat hallottam. Meglepő volt.

- Hogyan jutott a SZER életed első publikációjához?- Minden újságot, folyóiratot szemléztek, így az egyetemi lapokat is.

- Lett-e következménye az ügynek?- A bölcsészkar párttitkára behívott, s mivel cikksorozatnak indult a publikáció, arra kért, hogy a második részt dolgozzam át. Erre nem voltam hajlandó, a sorozat megszakadt. Az egész esszé később a Mozgó Világban jelent meg.

Dr. Gyurácz Ferenc részt vesz a határon túli magyar területek értékeinek feltárását célzó programban Fotó: Gyurácz Mihály


- Még a legendás „régi” Mozgó Világban, a fiatal írók és művészek szemléjében, amelyet a korabeli hatalom tűrt, aztán tiltott, volt olyan száma, ami nem is jelenhetett meg.- Igen. Pedig szükségképpen óvatos ellenzékiség volt ez. Budapesten, a hetvenes évek végén nekem is voltak ellenzéki kapcsolataim, részt vettem bizonyos rendezvényeken. Kezdett éledezni a megbénított közélet. 

- Innen egyenes volt az út, hogy te mondd 1989. március 15-én a szombathelyi Fő téren a rendszerváltás legfontosabb, bátor beszédét Vas megyében.- A szombathelyi MDF egyik alapítójaként, az Életünk munkatársaként rám esett a választás. Még nem volt családom. Azt mondtam, amit éreztem, de azt akkor nagyon sokan így érezték.

- Főszerkesztő és kiadó lettél, valamint könyvek egész sorát jelentetted már meg eddig is. Májusban Széll Kálmán professzor a Göncölszekér című legújabb kötetének bemutatóján így fogalmazott rólad: annak ötlete „barátomtól, a Magyar Nyugat Könyvkiadó igazgatójától, dr. Gyurácz Ferenctől származik”.- Nagyon megtisztelő számomra a professzor úr barátsága. Nagyon Nagyra tartom tanulmány- és esszéírói munkásságát is. Jeles műveket közölhettem tőle, nagyon remélem, lesz folytatás.

- De te akkor, azon a könyvbemutatón nem voltál jelen a premontrei gimnázium zsúfolásig telt nagytermében.- Egy facebookos bejegyzésem akkoriban vihart kavart a baloldali sajtóban, s a polgármester úr titkára arra kért, maradjak háttérben a rendezvényen. Erről most nem mondok többet. Bármit ki lehet forgatni.

- Mi foglalkoztat mostanában? Milyen könyvek megjelenése körül bábáskodsz?- Mindig bükinek vallottam magamat, ott nőttem fel. Néhány éve monográfiát is írtam Bükről, ami tavaly 750 éves lett. Egy éve a Vasi Szemle legújabb büki számának bemutatóját tartottuk az államalapítás ünnepén. A 750 éves jubileum alkalmából a város a Magyar Nyugat Könyvkiadóval közösen sorozatot jelentet meg. A legfeljebb öt kötetre és két évre tervezett sorozat célja, hogy olyan, jórészt eddig kéziratban maradt anyagokat publikáljunk, amelyek a település történetének és ismeretének jeles forrásai.

- Mondanál rá példát?- Az első kötet Hetyéssy István, 1972-es Bük község monográfiája című műve volt. Ezt 2015 júliusában adtuk ki. Ezt követte Szabó József nagy műve a büki evangélikusokról, majd nyáron Balogh Lajos Büki tájszótárának bővített kiadása. Vas megyében ez párját ritkítja, mint egyetlen település tájszókincsét bemutató nyelvjárási szótár. Részt veszek a Lezsák Sándor kezdeményezett, a határon túli magyar területek értékeinek feltárását célzó programban. Én szerkesztem az őrvidéki munkacsoport kutatómunkája nyomán összeálló kötetet. Ennek év végéig el kell készülnie. Bőven van munkám, tervem ezeken túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!