Kultúra

2014.11.01. 13:12

Ecset és kalapács

Felolvasószínházi előadásra várja közönségét a Weöres Sándor Színház. A kamaradarab két főszerepét Jordán Tamás és Szerémi Zoltán alakítja.

Médiaközpont

A Szakállas és a Bajuszos, avagy Munkácsy és Nietzsche találkozója fikció, amit a színészek produkciójában mégis könnyű valóságosnak érezni. Szerémi Zoltán szerint extrém és érdekes a darab felvetése, miszerint Nietzsche és Munkácsy Mihály egy közös kórteremben beszélgetnek. Párbeszédüket meghallgatni azonban mindenképpen intenzív élmény lesz a színművész szerint.


Fotó: Médiaközpont

Az intenzívnek ígérkező bemutatónak előzménye is van, a szerzőt, Szilárdi Bélát már korábban is foglalkoztatta a filozófus alakja. Két évvel ezelőtt írt, Nietzschéről szóló darabját Jordán Tamás rendezésében mutatta be a színház. Ennek a munkának egyfajta bővítéseként született meg az Ecset és kalapács című alkotás, amelyet - akár a korábbi művet - ugyancsak felolvasószínházi darabként láthat a közönség. S hogy miért éppen Munkácsy Mihály került Nietzsche mellé? A két emblematikus figura ugyanabban az évben született, éppen 170 évvel ezelőtt. Kortársak voltak, mindketten  súlyos betegségben, szifiliszben szenvedtek. Szilárdi művében két beteg, vergődő ember szól egymáshoz. Jordán Tamás azonban úgy véli, az, hogy a közönség ezúttal emberi, szenvedő mivoltában láthatja ezt a két, emblematikus figurát, alighanem árnyalja, kiegészíti a nézők maguk alkotta képét a festőről és a filozófusról. Szilárdi Béla Ecset és kalapács című művét november 4-én láthatja először a közönség, a Stúdiószínpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!