Kultúra

2016.09.28. 19:29

Emlékévet zártak a Zichyben Ikerváron

Ikervár- A mártír miniszterelnök Batthyány Lajos felesége, gróf Zichy Antónia születésének 200. évfordulója alkalmából, az emlékév kapcsán programsorozatot szervezett az ikervári Zichy Antónia Általános Iskola.

Civil Tudósítónktól

A projekt március 18-án kezdődött kiállítással, illetve az iskola folyosóján elhelyezett emléktábla avatásával. Az ünnepi megnyitót a tanulók többhetes gyűjtőmunkája előzte meg. A tanév során több eseménnyel is megemlékeztek névadójukról, és részt vettek a Batthyány Emlékbizottság által szervezett budapesti ünnepségen is.

Fotó: Pásti József

 

Szeptember 28-án, a grófnő halálának napján, korhű jelmezbe öltözött diákokkal az élen vonult át az iskola tanulóifjúsága a Batthyány kastélyba, hogy látogatást tegyen Zichy Antónia egykori rezidenciáján. Kissné Tarr Judit intézményvezető felidézte a projekt eseményeit, majd Kun Árpád, az éppen Ikerváron vendégeskedő vajdahunyadi református lelkész szólt a tanulókhoz. Az ünneplők koszorúk elhelyezésével tisztelegtek az „áldott grófnő” emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!