Kultúra

2015.03.02. 11:14

A siker titka: könnyek és nevetés - Harminc év után újra elővették Csiky Gergely vígjátékát Rábagyarmaton

Rábagyarmat - A nagy hagyományokkal rendelkező, mozgalmas jelenű és szép jövőt ígérő rábagyarmati színjátszó csoport február utolsó napján tartotta meg ez évi első bemutatóját. A társulat Csiky Gergely A nagymama című zenés vígjátékával készült a közönséget elkápráztatni.

Civil Tudósítónktól

A választás nem volt előzmény nélküli. Az elődök 1984. április 14-én nagy sikerrel mutatták be a darabot. Több mint harminc év után elérkezettnek találták az időt, hogy ismét színre kerüljön a szerző egyik legtöbbet játszott műve. A kezdésre megtelt a kultúrotthon nagyterme, legtöbben már előre lefoglalták jegyüket, garantálható volt a telt házas előadás. A nézőtéren helyet foglaltak a korábbi előadás egykori szereplő közül többen.

Az előadást megtisztelte jelenlétével V. Németh Zsolt államtitkár is, aki – egykori oszkói színjátszóként – rajongója az amatőr színjátszásnak.

Grófné: Kovács Vilmosné, Galambosné: Benczikné Tóth Enikő, Ernő gróf: Bedőcs Martin

A mű magában hordozza az érzelmekre ható összes elképzelhető tartalmi eszközt, az intézeti árva lány családra találását, az igaz szerelem kiteljesedését, természetesen csak a mesterien beépített bonyodalmak megoldása után. A történet remek karakterekre épül. A szeretetre vágyó árva lány, a jóságos, megértő nagymama, az egymással kakaskodó szerelmi vetélytársak, az indulatos, kemény hangú, de valójában lágyszívű katonatiszt, a nyugodt pap, a talpraesett házvezetőnő, a locsi-fecsi nevelőnő és a  vőlegénye teszik kerek egésszé a darabot. Elgondolkodtató, de humorral teli párbeszédek jellemzik a darabot, amely régies nyelvezetével nehéz feladat elé állította a szereplőket, de sem ez, sem pedig a zenés-énekes betétek nem fogtak ki rajtuk. Mesteri előadásnak lehettünk szemtanúi. A kor hangulatát hűen visszaadó színpadkép, a gyönyörű ruhák látványa fokozta az élményt. A törzsgárda tagjai magas színvonalon teljesítettek, mozgásukban bátran kihasználták a rendelkezésre álló teret, a karakternek megfelelő hanghordozás és modor megjelenítése hitelessé tette alakításukat. Külön dicséretet érdemelnek a színjátszó csoport fiatalabb tagjai, akik még nem rendelkeznek olyan színpadi rutinnal, mint idősebb társaik, de élvezik a szereplést. A társulat mindent megtett, hogy teljesítse az előzetes elvárásokat. Az október óta tartó próbák kemény munkája meghozta a várt sikert. Szép estét szereztek nézőiknek, akik hálás tapssal jutalmazták őket.

Tódorka: Ács Miklós, Szerafina : Puskásné Bruckner Tímea


Balról jobbra: Kálmán: Sömenek Zoltán, Márta: Horváthné Boldizsár Borbála, Örkényi ezredes: Kovács Zoltán, Grófné: Kovács Vilmosné, Ernő gróf: Bedőcs Martin, Piroska: Sömenekné Boldizsár Bettina, Galambosné: Benczikné Tóth Enikő

Az előadás után virágcsokorral köszöntötték huszonötödik szerepe megformálásáért a nagymamát alakító, Kovács Vilmosnét. Ács Miklós, a darab rendezője, az előadás után rögtönzött társulati ülésen értékelte szereplőit, akik szemmel láthatón sokáig a közönség vastapsának hatása alatt voltak. A társulat tíz alkalommal mutatja be a darabot a környék településein, a megszokott vendégszereplő-körút során, tovább öregbítve a társulat jó hírnevét. A hagyomány kötelez, ezt tudják, és ezért dolgoznak tovább a rábagyarmati színjátszók.

Balról-jobbra: Álló sor:  Kardos Enikő, Tóth Dorina, Vass Zsuzsanna, Sömenek Zoltán, Benczikné Tóth Enikő, Puskásné B. Tímea, Ács Miklós, Tóth Ferencné, Bedőcs Martin, Sömenek Yvett, Bedőcs  Attila, Vojnovics Aténa, Puskás Petra, Pencz Roland. Ülő sor:  Horváthné Boldizsár Borbála, Kovács Vilmosné, Kovács Zoltán, Sömenekné Boldizsár Bettina

Háklár Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!