Kultúra

2015.02.28. 14:50

Iskolatörténeti időutazás a képeslapok segítségével

Szombathely - A megyeszékhely iskolái láthatók azokon a képeslapokon, amelyekből a héten nyílt kiállítás az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériáján.

Médiaközpont

Egy iskolatörténeti időutazás élményét nyújtja a látogatóknak az a képeslap kiállítás, amelyet a héten Fodor István, a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatója ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ együttműködési megállapodásának eredménye lett ez a közös program, mely egyben Oberwart és Szombathely 25 éves testvérvárosi múltját is ünnepli.

A legszebb épületek többsége az Osztrák-Magyar Monarchiát idézi, de vannak régebbi épületek is. Ilyen például a püspöki elemi iskola és a papi szeminárium, amelyek a barokk kori városalapításra emlékeztetnek, de jelentős iskolaépületekkel gazdagodott a város a két világháború között is.Szombathely kultúrvárosi rangját az ezekben az intézményekben zajló színvonalas oktatás alapozta meg. Ennek eredményeként a történelmi statisztikák szerint a vasi megyeszékhely a Trianon előtti Magyarország egyik legiskolázottabb városa volt.

A helybeli gyűjtő, Kőszegfalviné Pajor Klára magángyűjteményéből származó fotódokumentumok jelentős része Szombathely egy évszázaddal ezelőtti polgárosodásának és urbanizációjának aranykorát mutatja. Azt az időszakot, amikor a történelmi Vasvármegye távoli részeiről, a mai Szlovénia, Ausztria területéről is szép számban érkeztek ide diákok, akik közül sokan a városban telepedtek le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!