Kultúra

2017.05.14. 14:00

Kell kis ház meg kis búza, kis eke, kis ló: vasi népi játékok a Savaria Múzeumból

"Hol volt, hol nem volt - játékok" címmel nyílt kiállítás az Agora - MSH-ban a Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából, dr. Horváth Sándor néprajzkutató ajánlásával. A Vas megyei népi gyermekjátékokból válogatott tárlat június 9-éig tart nyitva a Március 15-e téren.

Ölbei Lívia

Öcsödön rossz volt / kellett volna két kis ló, kis nő, kis eke / kis ház, kis kutya, kis csikó, kis kasza, kis búza / - minden arányosan hozzám, mint ahogy / minden arányos volt a nevelőapámhoz , írja József Attila a Szabad ötletek jegyzékében. És bár egyáltalán nem gyerekeknek való olvasmány (a Szabad ötleteket sokáig a felnőtt közönség elől is elzárták), ezekben a látszólag szeszélyes asszociációs szabályok szerint föltoluló mondatokban, mondattöredékekben nagyon pontosan megfogalmazódik a gyermeki kívánság: a gyerekvilágban legyen minden arányos a gyerekhez, hogy ne fenyegesse a túl nagy, túl ijesztő felnőttvilág. Persze a gyerek nem kis felnőtt , és mégis: a fokozott biztonságot igénylő gyereklét tele van tanulással, készülődéssel. Ennek a készülődésnek a tárgyi bizonyítékai jelennek meg a Savaria Múzeum kihelyezett kiállításán. Itt egyrészt mindenből van kicsi, másrészt vannak az ügyességet csiszoló játékok is. Külön üdítő, hogy minden csupa természetesség. Ezzel a kiállítással mehetünk bele a gyereknapba, ráadásul a bemutatót kézművesfoglalkozások kísérik. Hiszen nyilván ez a lényeg, anélkül hogy hamis nosztalgiákba ringatnánk magunkat: itt minden igazi , itt mindennek anyaga, tapintása, térbeli kiterjedése van, itt semmi sem virtuális.

 

Ez a kiállítás, június 9-éig látogatható (hétköznapokon 9-től 20 óráig, szombatonként 9-től 12 óráig, mindig belépő nélkül), de akár állandó helyet sem volna haszontalan keresni ezeknek a játékoknak. (A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban - az a gyönyörű épület, amelyet Kós Károly tervezett - a gyerekvilág tárgyai is láthatók az életszerűen berendezett enteriőrökben: mindenből van kicsi, kicsikhez arányosan.)

Kedvenceink a lovacskák, úgyhogy álljon most itt Weöres Sándor mondókája: Paripám csodaszép pejkó, / Idelép, oda lép, hejhó! / Hegyen át, vizen át vágtat, / Nem adom, ha igérsz százat! / Amikor paripám ballag, / Odanéz valahány csillag. / Amikor paripám táncol, / Odanéz a Nap is százszor!

A Hol volt, hol nem volt - játékok átböngészése nemcsak a gyerekeknek élmény, hanem a felnőtteknek is. Főleg, hogy bennük is föltolulhat a kérdés: Arányos-e hozzájuk mindaz, ami körülöttük van?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!