Kultúra

2017.05.15. 19:57

Kórusfesztivállal ünneplik Kőszegen, hogy nyolcvan éve itt járt Kodály Zoltán

Kőszeg zenei életének kiemelkedő eseménye volt az 1937. május 29-én megvalósult Kodály-ünnep, amikor Kodály Zoltán személyesen vett részt a Kőszegi Éneklő Ifjúság Hangversenyen, és a Jurisics-vár udvarán maga vezényelte a Magyarokhoz című összkart.

Vadas Krisztina

A kor meghatározó lapja, a Pesti Napló Tóth Aladár tollából az ország legjelesebb zenei eseményeként említette ezt a hangversenyt, mint a kőszegi zenebarátok és a város vezetőinek összefogásának eredményét.

A jeles zenetörténeti esemény emlékére Gráf Zsuzsanna kőszegi származású Liszt-, Bartók-Pásztory-, Magyar Örökség és Apáczai Csere János-díjas karnagy javaslatára és szakmai kapcsolatrendszerére építve a kőszegi önkormányzat Kodály-ünnepet szervez. A fesztivál fővédnökségét dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, karnagy vállalta, valamint az előkészítésben nagy lelkesedéssel és segítőkészséggel részt vett dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke. A kórusfesztivál díszvendége Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta, a zeneszerző 76 éves özvegye lesz.

Fotó: Jurisics Művelődési Központ és Várszínház

A Kodály-ünnep fellépői egytől egyig a magyar zenei élet kiválóságai, közülük többen erős szálakkal kötődnek Kőszeg városához. A rendezvényre más, országos hírű művészek és kórusok között Kőszegre várják a pécsi Bartók Béla Férfikart és dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagyot, aki gimnáziumi és zeneiskolai tanulmányait Kőszegen végezte, illetve fellép Horváth László Liszt-díjas klarinétművész és Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész, akik ma is kőszegi polgárok. A város művészeti csoportjai közül a Concordia-Barátság Énekegyesület és Kőszeg Város Fúvószenekara vesz részt az ünnepi programban.

Fotó: Jurisics Művelődési Központ és Várszínház

A Kodály-ünnep háromnapos programja május 26-án, pénteken a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Játsszunk Háry Jánost! című előadásával kezdődik a Jurisics-vár Lovagtermében. Ugyancsak a Lovagterem a helyszíne a szombat déli kamarazene-hangversenynek  és a 19 órakor kezdődő Kodály-díszhangversenynek, amelyeken kiváló muzsikusok és kórusok egész sora lép fel. A koncert zárásaként a csaknem kétszáz énekes dr. Hoppál Péter vezényletével szólaltatja meg Kodály Zoltán Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című versére komponált kórusművét. A Kodály-ünnep a Pécsi Kamarakórus Missa brevis című ünnepi szentmiséjével zárul vasárnap a Jézus Szíve templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!