Kultúra

2016.07.18. 16:05

Középiskolás diákok ajánlanak (nem mindig) könnyű, nyári olvasnivalókat, az aktuális kedvenc könyveikről számoltak be

Körkép - Végre vakáció! Persze azok a diákok, akik olvasnak, tanév közben is bújják a könyveket. Akik nem, azokat is rávehetjük...

Bakos Ágnes

A könyvmolyok vakációja: még több könyv! Kipipálhatóak a tanév közben feltöltött listák darabjai, sorra lehet venni az akár karácsony óta a polcon várakozó köteteket.

A TÁMasz ifjúsági olvasóklub tagjai válaszoltak arra a kérdésre, mi az, amit biztosan elolvasnak a nyáron.

Hertelendy Hanna Mária a TÁMasz ifjúsági olvasóklubból

HANNA

- Én az Útvesztő harmadik részét mindenképpen szeretném elolvasni, mert nagyon szeretem ezt a stílust. A filmet nem ajánlom senkinek, a könyv fényévekkel jobb - summázta röviden Hanna. Az Útvesztő sorozat főszereplője Thomas, aki egy hideg, sötét liftben tér magához, és az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. Röviden így kezdődik a sorozat. James Dashner már egy elsőt megelőző első részt is írt a megfilmesített sikerkönyvhöz: a Halálparancs címmel. Az útvesztő második része a Tűzpróba, a harmadik a Halálkúra - és ennyi, a sorozat lezárult. Tiniknek és tinédzserlelkű felnőtteknek mindenképpen ajánlott. Akiket a számadatok győznek meg egy könyvajánló esetében, azoknak jöjjenek a számok a legnépszerűbb könyves közösségi portálról: 596 olvasó jelölte kedvencének az Útvesztő sorozat első részét. 185-en biztos nyári olvasmánynak választották, július elején éppen ennyien tartanak a történettel. Az ajánlatok alapján 606-an úgynevezett várólistára tették a sorozat első részét, 687-en pedig a kívánságlistájukra vették a kötetet. Lehet, hogy vannak fiatalok, akik éppen emiatt a könyv miatt szoknak rá az olvasásra... Mindenesetre megér egy előolvasást szülőknek is.

Nagy Ágnes nem csak nyáron olvas sokat, tanév közben is

ÁGI

Julie Kagawa The Iron King , vagyis a Vaskirály sorozatát ajánlotta a nyárra a TÁMasz olvasóklubból Ági.

- Kagawa egy gyönyörű, hibrid irodalmi világot teremtett, amiben jelen vannak Shakespeare tündérei, steampunk elemek, driádok, mitikus lények. Meghan Chase karaktere szerethető, és meglepő módon nem válik idegesítővé, sok más egyes szám első személyben írott könyv főszereplőjével ellentétben - magyarázta a választást és az ajánlatot a fiatal olvasó. Idézet az egyes szám első személyben írt bevezetőből:

A nevem Meghan Chase.

Kevesebb mint 24 óra múlva betöltöm a 16-ot. Számtalan történetet, dalt és költeményt írtak erről a csodálatos életkorról, amikor egy lány rátalál az igaz szerelemre, a csillagok csakis neki ragyognak, és a szőke herceg elgaloppozik vele a naplementébe.

Nem hiszem, hogy velem is így fog történni.

- A cselekmény nem kiszámítható, noha elég hamar kiderül a végső cél, ez pedig tényleg szenzációs teljesítmény. Csak ajánlani tudom a könyvet, de kizárólag akkor, ha az illető másnap nem indul utazni, mert nem fogja tudni letenni - ezt ígéri a könyvmoly annak, aki a Vaskirályt választja a nyárra.

Tánczos Évi egy kritikai blogot vezet az elolvasott könyveiről

ÉVI

Kevésbé könnyű és kevésbé nyári olvasmányt ajánlott a nyaralásra Évi. A fiatal olvasó blogot vezet az olvasmányélményeiről, mint Masni the reader avagy egy kávérajongó vallomása könyvekről. Akár nyár, akár tél, Janne Teller könyve egyszerűen ajánlott. Egy kicsit sem könnyű, sőt! Évi azt írta róla:

A regényt sok országban betiltották, majd tették kötelezővé. Először fogalmam sem volt, hogy miért tennék ezt egy könyvvel. De aztán elolvastam, és én sem tudom eldönteni, melyik a jó döntés. Megosztja az embert, és egyszerűen pofon üti. Velem legalább is ez történt. Nagyon felzaklatott és elgondolkoztatott ez az egész. - ezt írta Évi a Semmiről.

Ami a történetet illeti:

Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá. Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az iskolát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki - és maguknak - az ellenkezőjét. Egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. Ám először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze - ezért a gyerekek azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnak az imaszőnyegét Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség, no meg felbukkan a média. Csak Pierre marad flegma, akinek ezért súlyos árat kell fizetnie

Eddig tart a hivatalos ajánlás, a könyv leírása. És innen kezdődnek a gondolatok, az elmélkedések. Évi azt írta a könyvről: Mintha a dolgaik révén elveszítenék önmagukat. És a szó szerinti ajánlata a Semmihez: A könyv fő kérdése, amire végül nem kapunk választ, csak egy figyelmeztetést: az élet értelmével nem szabad játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!