Kultúra

2016.08.30. 08:16

Különdíjak és ösztöndíj – Szombathelyi diákok filmes sikerei

Budapest, Szombathely – Két különdíjat és egy ösztöndíjat nyertek a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai a 23. Országos Diákfilmszemlén.

Bakos Ágnes

Összesen 25 munkát ismert el a zsűri a fővárosban rendezett szemlén.

Különdíjat kapott a héten kezdődő tanévben harmadikos Szabados Petra Az én világom című munkája. Az aprólékos gondossággal kivitelezett animációt ismerte el a zsűri. Az ismertető szerint a film egy varázslatos és lírai vízió a világ gyermeki szemmel történő megéléséről.

(Forrás: Országos Diákfilmszemle)

Különdíjat kapott a júniusban érettségiző Séfer Evelin Urak című dokumentumetűdje. Az alkotás groteszk hangvételű, ugyanakkor mély empátiával dolgozó felvételeken keresztül avat be kicsit a szombathelyi hajléktalanok és elesettek világába.

Középiskolás kategóriában az MTVA ösztöndíját kapta a második évét kezdő Balázs Mercédesz, két munkájáért: a Bunkerek és a Gyermek énbennem című filmjeiért. A Bunkerek a csömödéri világháborús erődítmény nyugtalanító hangulatának expresszív megidézése, a másik film egy elgondolkodtató vizuális körkép gyermekkorról, sorsról és az időről a gelsei játszótér színes mesefiguráinak motívumaival.

A díjazottak Horváth Tibor, Nagy Róbert és Vágvölgyi András tanítványai.

Nem maradnak le a szombathelyiek a díjnyertes alkotásokról: a mozgókép-animáció szakosok tervei szerint ősszel levetítik majd a filmeket, és több másik, az előző tanévben készült munkát is az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!