Kultúra

2010.12.21. 11:06

Médiatörvény: egy perc csend a Kossuth Rádióban

Egy perc csenddel emlékezett meg a Kossuth Rádió műsorvezetője az új médiatörvényről. Hallgassa meg a szünetet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az előző este a Parlament által elfogadott Médiatörvény ellen tiltakoztak a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorának szerkesztői, amikor 1 perc csendet sugároztak, írta az Index egyik blogja.

Mong Attila, a műsor vezetője ezt írta a Facebook profilján az adást is értékelő  reggeli értekezletről: Gazsó L. Ferenc szerint ez kicsit olyan volt mint Sztálin halálakor elnémultak a keleti blokkban a rádiók, annyi különbséggel, hogy itt könnyek nem voltak.

Egyébként az egész adást kiegyensúlyozottnak, jó ritmusúnak találta. A negyed hetes akciót magánakciónak és a "nárcizmus és az exhibicionizmus" megnyilvánulásának minősítette.

Mong Attila műsorvezető és Bogár Zsolt szerkesztő sem kirúgva, sem felfüggesztve nincsen - erősítette meg a Független Hírügynökség kérdésére a Magyar Rádió vezérigazgatója. Jónás István a reggeli műsorban történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: kíváncsi kollégái álláspontjára.

A Magyar Rádió vezérigazgatója arra kérte kollégáit: mondják el álláspontjukat a 180 perc című műsorban történtekkel kapcsolatban. "Sem kirúgva, sem felfüggesztve nincsenek"- tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy magánvéleménye szerint belefér-e a sajtószabadság fogalmába az, hogy egy percig nem szólal meg egy műsorvezető, Jónás István azt mondta: egyelőre nem akar állást foglalni, várja kollégái magyarázatát.

 

 

Gazsó L. Ferenc: a műsorvezető és az ügyeletes szerkesztő személyes véleményét fejezte ki 

Nem a 85 éve működő intézmény, hanem a műsorvezető és az ügyeletes szerkesztő személyes véleményét tükrözi az egyperces csend - reagált keddi közleményében Gazsó L. Ferenc, az MR1-Kossuth Rádió adófőszerkesztője arra, hogy a közrádió 180 perc című műsora kedd reggel egy percre elhallgatott.

"A  műsorvezető kommentárja szerint az ügyeletes szerkesztővel közösen ezzel a csenddel kívántak véleményt alkotni az Országgyűlés által kétharmados többséggel elfogadott új médiaszabályozásról" - olvasható a közleményben, amely arra is kitér,  hogy ez a "szokatlan megnyilvánulás" nem a 85 éve működő intézmény, hanem a fenti munkatársak személyes véleményét tükrözi. A történtek körülményeiről a rádióvezetés tájékozódik. Az eset kapcsán elbocsátásra, munkaviszony felfüggesztésére nem került sor a közrádióban - zárul az MR1-Kossuth Rádió adófőszerkesztője által jegyzett dokumentum.
   
Az időközben a Youtube elnevezésű videómegosztó oldalra is felkerült szövegrészlet szerint Mong Attila a következőket mondta a 180 percben reggel hat óra után: "Az éjszaka az Országgyűlésben elfogadták az új médiatörvényt. Az érvényben lévő törvény és a rádió szabályzata szerint hírhez véleményt nem fűzhetek, ezért a szerkesztővel, Bogár Zsolttal egyetértésben ezért most egy percig inkább csendben maradok. Az új médiatörvény miatt tehát a 180 percből - egy perc csend."
   
Mong Attila a blogján számolt be a részletekről. Azt írta, hogy a vizsgálat lezárultáig ő nem dolgozhat műsorvezetőként, Bogár Zsolt pedig szerkesztőként, de újságírói munkát továbbra is végezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!