Kultúra

2016.08.30. 18:15

Szögletek és lágy hajlatok - Major Janka és Beretvás Csanád balatoni üdvözlete a KMKK-ban

Celldömölk - A Ság hegy a vulkanikus tanúhegyek sorába tartozik, Kemenesalját ez a szép gyöngysor köti össze a Balatonnal, és akkor az érett, opálosan fénylő szőlőszemek összekapcsoló erejéről még nem is beszéltünk. Egy képzőművész házaspár most a Balaton üzenetét hozta el a KMKK Móritz Galériájába.

Gyuricza Imre

A Balaton mellől érkezett fiatal művészházaspár kiállításának megnyitóján Illés Erika képzőművész, a tárlat rendezője (a tér kialakításában közreműködtek maguk az alkotók is) mondott köszöntőt, a szobrokat-kisplasztikákat Veszeli Lajos ajánlotta a bordó szalonban , vagyis a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában összegyűlt érdeklődők figyelmébe. (Igaz, az elmúlt hétvége rengeteg húzós programot kínált a szombathelyi karneváltól a sitkei kápolnakoncertig, de hát a kiállítás nem egyetlen napra szól: még bőven van alkalom megnézni.) Veszeli Lajos egyébként anno a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán szerzett rajztanári diplomát, aztán Budapesten végezte el az esztétika szakot. több mint 10 évig dolgozott veszprémi napilapos rajzolóművészként , a 90-es évek eleje óta azonban szabadúszóként működik.

A páros tárlatot a közönség figyelmébe ajánló Veszeli Lajos (maga is képzőművész), akit meglepett a celli Móritz Galéria: elismeréssel szólt a térről és a névadóról is.

A celli megnyitón mindenekelőtt meglepetésének adott hangot: elismeréssel nyilatkozott a művelődési házról, a galériáról - és a galéria celli születésű névadójáról, a Munkácsy-díjas Móritz Sándorról is. A Beretvás-Major házaspárt egymást kiegészítő két személyiségként mutatta be. Mint mondta: Beretvás Csanád és Major Janka képzőművészként sem versenytársak, hanem harmóniában együttműködő partnerek. Bár mostanában Csanád az aktívabb alkotó; a drótból hajlított kompozícióival egyedi, eredeti minőséget létrehozó Jankát inkább a család legifjabb tagja: közös gyermekük köti le. Csanád fontos munkái közül szóba kerül a csepeli Radnóti-szobor, de a Várkert-projektben is volt megbízása.

Szemelvények Major Janka és Beretvás Csanád kiállításából.

A drótkompozíciók Jankától valók. Ketten együtt teremtik meg az egyensúlyt Fotó: Gyuricza Imre

Veszeli Lajos szerint a Móritz Galéria páros kiállításán is megvalósul az a nyugalom, harmónia és egyensúly, amely a házastársak kapcsolatát jellemzi.

A celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériája nyitva áll, tessék mielőbb ellenőrizni! És milyen érdekes, legalábbis a sztereotípiák ellen ható jellegzetesség, hogy Csanád szobrai: csupa lágyság, csupa hajlat, csupa omló finomság; Janka drótkompozícióiban a hajlításokkal együtt több a szöglet, több a szúrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!