Kultúra

2016.03.20. 12:08

Zenés húsvét az evangélikusoknál

Szombathely - A VOX Savariae Evangélikus Vegyeskar tagjai hónapok óta készülnek két produkcióra, melyekkel ismét a zenetörténet gyöngyszemeiből adnak válogatást a zeneszerető közönségnek. Az egyik húsvét vasárnap hangzik el.

Peltzer Géza

Március 27-én, este hat órakor a szombathelyi Evangélikus Templomban W. A. Mozart Koronázási miséje csendül fel, de nem koncertszerű előadásban, hanem az istentiszteleti liturgiába ágyazva szólalnak meg a Mozart-mise tételei – mondta el Lakner-Bognár Nóra karvezető. Nyilván többeknek szokatlan, hogy egy evangélikus szertartásba hogyan illeszkedhet be egy latin nyelvű mise, ugyanakkor éppen ezzel is rámutathatunk a római katolikus egyházzal való közös gyökereinkre – tette hozzá. Mozart műve gyönyörű szóló részeket is tartalmaz, melyeket Seregély Krisztina (szoprán), Czeller Krisztina (mezzo), Tompa István (tenor) és Frech Zoltán (basszus) fog interpretálni. A zenekar koncertmestere Gyenge Tibor hegedűművész lesz.

A VOX Savariae Evangélikus Vegyeskar tagjai hónapok óta készülnek. Fotó: Sunshine Photo

Húsvét után tovább folytatódnak a próbák, de már partnerkórusukkal, a Güssingi (Németújvári) Városi Kórussal együtt: április 24-én vasárnap délután öt órakor egy „kettős" jubileumi koncertre készülnek, amely az ottani Kulturzentrumban lesz. Az osztrák kórus vezetője prof. Walter Franz pontosan 50 évvel ezelőtt alapította a „Güssingi Zenei Napokat, amely Burgenland egyik legkiemelkedőbb komolyzenei sorozata. Szimfonikus zenekari darabok, oratórikus kompozíciók, de kamarazenei művek is bemutatásra kerültek az évtizedek folyamán. Szombathelyhez úgy kapcsolódik ez a jubileum, hogy éppen 30 éve annak, hogy prof. Walter Franz a Savaria Szimfonikus Zenekarral dolgozik együtt. Ez alkalommal a két kórus részleteket énekel Händel: Messiás és Haydn: Teremtés című oratóriumaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!