Lóerő

2010.08.26. 15:36

Forma-1: Belga Nagydíj vasárnap, nyolcan pályáznak a világbajnoki címre

Vasárnap Spa-Francorchamps-ban rendezik meg az autós gyorsasági-világbajnokság következő futamát, a Forma-1-es Belga Nagydíjat. Hét versennyel a zárás előtt semmi sem dőlt el: még legalább nyolc pilóta esélyes a végső sikerre.

MTI

Hiába vezeti a pontversenyt a legutóbbi magyar GP-n győztes Mark Webber, a Red Bull ausztrálja mögött csak négy ponttal marad el a két évvel ezelőtt világbajnok brit Lewis Hamilton (McLaren) és a német Sebastian Vettel (Red Bull) hátránya is csak tíz pont. Sőt, a nyolcadik Robert Kubica sem teljesen esélytelen; 72 pontos elmaradása tetemesnek mondható, ám a dolgok szerencsés összjátéka esetén még a Renault lengyel pilótája is a csúcsra juthat - mivel az első helyért 25 pont jár.

Webber és Vettel autója továbbra is nagyon gyors, de a riválisok sem tétlenkednek, Hamilton a ferraris Fernando Alonso, a világbajnoki címvédő brit Jenson Button (McLaren) is ott lehet Belgiumban a végső elszámolásnál. 
 
Ami Alonsót illeti, könnyen kieshet az említett versenyfutásból, mert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport világtanácsa szeptember 8-án tárgyalja az inkriminált előzési ügyet. A júliusi német GP-n ugyanis - csapatutasításra - márkatársa, a versenyben vezető brazil Felipe Massa "előzékenyen" átengedte az első helyet a spanyolnak. Az ügy nagy visszatetszést keltett, ugyanakkor a ferrarisok jelezték, ha levonják tőlük a pontokat, akkor perre mennek.

Bár a bajnoki címért folytatott versenybe már nem szólhat bele, mégis mérföldkőhöz érkezik vasárnap Rubens Barrichello. A Williams-Cosworth pilótája 300. startját ünnepelheti hétvégén Belgiumban, már két éve ő a Forma-1 történetének legtöbbször rajthoz állt pilótája.

"Ez egy fantasztikus pillanat lesz - nyilatkozott a 38 éves brazil. - Büszke vagyok rá, hogy elértem idáig."

Szintén lemondhat már a végső győzelemről a "veterán" Michael Schumacher, aki 12 futamon mindössze 38 pontot szerzett. A Belga Nagydíj azonban különleges értékkel bír a német pilóta számára, ugyanis ez a hétszeres világbajnok kedvenc versenye. Így tehát az is előfordulhat, hogy a visszatérte óta gyengélkedő Schumacher büntetése ellenére - az időmérőn elért teljesítményéhez képest tíz hellyel hátrébbról indulhat - is pontokkal gazdagodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!