Lóerő

2015.08.20. 16:04

Ha Lengyelországba mennénk autóval

A lakott területen előírt sebességkorlát túllépése miatt 4885 jogosítványt vett el tulajdonosától a lengyel rend-őrség az utóbbi három hónapban a májusban módosított KRESZ alapján.

A május 18-án érvénybe lépett módosítás szerint a rendőrség három hónapra bevonhatja azon vezetők jogosítványát, akik a lakott területen az óránkénti 50 kilométert is meghaladó mértékben lépik túl a megengedett sebességhatárt. Lengyelországban a lakott területen legfeljebb óránkénti 50 kilométerrel szabad közlekedni.

Így az a vezető, aki óránként 100 kilométeres sebességgel vagy ennél is többel száguld lakott területen, legalább negyedévre elbúcsúzhat jogosítványától, amelyet ott a helyszínen elvesznek tőle.

Emellett azoknak a gépjárművezetőknek a jogosítványa is azonnal elvehető, akik a megengedettnél több személyt szállítanak. Az úti ellenőrzés során ily módon elvett jogosítványokat az okmányt kiállító önkormányzathoz továbbítja a rendőrség.

Az első esetben három hónapra vonják be a gépjárművezetői engedélyt. Amennyiben valaki jogosítvány nélkül vezet, már hat hónapra lesz kénytelen az okmányt nélkülözni. A következő ilyen jellegű kihágáskor a jogosítványt érvénytelenítik, újabb KRESZ-vizsgát kell tenni.

A jogosítvány külföldiektől is elvehető. A rendőrség az ilyen esetben 72 órára szóló ideiglenes vezetői engedélyt állít ki, és a gépjárművezető származási országában az engedélyeket kiállító szervhez továbbítja a lefoglalt okmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!