Lóerő

2015.03.26. 12:54

Népszerű márkaszervizek - 10-15 százalékkal javult egyes márkaműhelyek forgalma

A márkakereskedői statisztikák alapján 10-15 százalékkal javult egyes márkaszervizek forgalma a múlt évben - derült ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) felméréséből.

Kelemen Attila

A felmérésben részt vevő 16 márkakereskedés, 30 autómárkát képviselt. A szakszervizek ügyfeleinek megoszlása nem változott jelentősen az elmúlt időszakban, a javítások 60 százaléka céges autókat érint. A kocsik jellemzően azért fordulnak meg a szakműhelyekben, mert kötelező szervizre vagy garanciális javításra hozzák be azokat. A felmérés ismét megerősítette azt a korábbi tényt, hogy Magyarországon az autókat – átlagosan – 3-5 éves korukig, azaz a garanciaidő lejártáig viszik márkaszervizbe. Azoknál a márkáknál, amelyeknél a garanciális idő hosszabb, kitolódik ez a korhatár. A válaszadók egyik fele úgy tapasztalta, hogy a garanciaidő lejárta után az autósok legfeljebb fele marad a márkaszervizek mellett, de sokan úgy vélekedtek, hogy ez a szám még 25 százaléknál is alacsonyabb.

A haszonjárműveknél a legmagasabb az elvándorlás, míg a prémium kategóriájú autók tulajdonosai azok, akik legtovább kitartanak a márkaszervizek mellett.

A garanciális idő után a kereskedők úgy akarják megtartani ügyfeleiket, hogy kedvező javítási és alkatrész ajánlatokkal keresik meg őket, illetve a szezonok elején kedvező áron vállalják a kocsik átvizsgálását, felkészítését. A garancia lejártával az autósok jelentős hányada fordul a márkafüggetlen-, illetve az illegális javítókhoz. Ezek vonzereje, hogy a járműtulajdonos megspórolhatja a 27 százalékos áfát.

Autónk megfelelő felkészítése nem csak a télen, hanem tavasszal is kifejezetten fontos. A képen Molnár Tibor klímát ellenőríz. Fotó: Kelemen Attila

Egy korábbi, a német autóklub (ADAC) általi felmérés nemzetközi szinten is megerősítette, hogy az autósok akkor kérik a későbbiekben a márkaszerviz segítségét, ha a gépkocsin olyan probléma fordul elő, amit az illegális műhelyekben nem tudtak megjavítani, mert komoly szaktudásra, vagy diagnosztikai műszert igénylő beavatkozásra van szükség.

Végezetül essék szó arról, hogy az MGE mit ajánl: miként készítsük fel autónkat tavaszra.

Autónk megfelelő felkészítése nem csak a téli időszakban, hanem tavasszal is kifejezetten fontos, amennyiben biztonságos közlekedésre törekszünk, s hosszú távon szeretnénk megőrizni kocsink jó állapotát. Sokan úgy gondolják, hogy elég kicserélni a gumikat, s máris útnak eredhetnek, azonban ez tévedés, hiszen a jármű megfelelő ápolására, alapos tisztítására és egy szakszerű állapotfelmérésre is szükség lehet. A téli üzemmód ugyanis jobban igénybe veszi az autót: egyrészt az utak minősége rosszabb ilyenkor, másrészt a fagy sem kíméli ebben az időszakban a kocsikat, ráadásul az utak jégmentesítésére használt szerek sem hatnak kedvezően a járművekre.

A márkaszervizek ilyenkor kedvezményes tavaszi akciókkal várják ügyfeleiket, s akár pár ezer forintért átnézik a kényes pontokat, ezáltal pontos képet kaphatunk autónk állapotáról. A kátyús utak miatt szükséges lehet a futóművek szakszerű beállítására, de emellett a fékek ellenőrzését is elvégzik a szakszervizek.

A téli üzem után elengedhetetlen a hűtőrendszer, a fékfolyadék, az ablak- és fényszórómosó feltöltése, továbbá a klímaberendezés évenkénti tisztítása is ebben az időszakban lehet esedékes. Szükség esetén ezzel együtt érdemes a lég- és pollenszűrőket is cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét.

Valójában mire jó a szervizkönyv?

Minden új autóhoz jár egy szervizkönyv, amiben később a szervizek vezetik, hogy mikor és hol jelent meg a rendes szervizeken az autó, melyet aláírással és pecséttel hitelesítenek. Manapság azonban köünnyen hamisítható. Éppen ezért az a legjobb, ha számlákkal is tudjuk tanúsítani az elvégzett javításokat, szervizeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!