Multidéző

2016.10.25. 13:26

30 éve írta a Vas Népe: „Szolgálatban” az ultrahang-készülékek

Szombathely - Munkahelyi, lakóterületi kollektívák, magánszemélyek anyagi segítségét kérte a szombathelyi kórház tavaly egy nagy értékű ultrahang diagnosztikai készülék vásárlásához.

Kelemen Attila

Az akció során befizetésekből 3 millió 700 ezer forint gyűlt össze erre a célra, az összeget a megyei tanács kiegészítette csaknem hatmillió forintra, így nem egy, hanem két készülék vásárlására kínálkozott lehetőség. A nyugatról valutáért vásárolt ultrahang-készülékek már hat hónapja működnek a Markusovszky Kórházban, a kisebb teljesítményű a röntgenosztályon, a nagyobb a belgyógyászati pavilonban kapott ideiglenes helyet, de természetesen mindkettőt hamarosan elszállítják végleges helyükre, a most elkészült komplex tömbbe.

Mindkét berendezés a világon jelenleg fellelhető legkorszerűbb típus, több szakma igényeit ki tudják elégíteni. Különösen belgyógyászati - epe, máj, hasnyálmirigy, vese-, szülészeti-nőgyógyászati, kardiológiai és gyermekgyógyászati vizsgálatokra alkalmasak. Több területen helyettesítik a röntgent, a vizsgálatok teljesen veszélytelenek, nincs szükség a szervek kontrasztanyaggal történő feltöltésére sem. Új lehetőséget kínálnak a diagnosztikában gyermekeknél a koponyaűr és a csípőízületek vizsgálatára. Statikus és funkcionális felvételek egyaránt készíthetők, a készülékkel a vizsgálatok dokumentációja is egyszerűbb, könnyebb.

Felvételünkön a nagyobb teljesítményű ultrahang-készülék látható vizsgálat közben. Naponta átlag 35 beteget vizsgálnak, a készülék segítségével a betegségről szerzett információnk nemcsak gyorsabban nyerhetők, hanem pontosabbak is. Persze a röntgent még nem lehet teljesen mellőzni, bizonyos kiegészítő vizsgálatokra a hagyományos módszert a jövőben is használják.

Tapasztalat, hogy egyre több beteg igényli az új, gyors és veszélytelen vizsgálati módszert, s bár jelentősen nőtt a kórházban az ultrahanggal történő vizsgálatok száma, egyelőre még nincs arra mód, hogy minden igényt kielégítsenek. A körzeti orvosok a sávfőorvosok közreműködésével utalhatják a betegeket ultrahang-vizsgálatra, s elsődleges szempont a rászorultság.

A készülékek egyébként sokat segítenek az orvosoknak a sürgősségi ellátásban is, mivel baleseti sérülteknél bizonyos belső vérzéseket és más károsodásokat is viszonylag egyszerűen fel lehet térképezni az ultrahanggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!