Multidéző

2015.04.21. 06:04

Városháza, a város háza

Szombathely - Városháza! Az elsőt 1879-ben avatták a mai Berzsenyi téren, 1945. márciusában ez is a bombázás áldozata lett. Hiába született meg már 1946-ban az első döntés, Szombathely méltó, a kor színvonalán megépített közigazgatási központját mégis csak 1983. február 18-án adhatták át. A Vas Népe 1985 áprilisi cikkéből idézünk.

Kelemen Attila

Fontosabb beruházások után hét évig épült a Városháza, amely nevében is hordozza, büszkén viseli azt, hogy az egész város háza. Megcsodáltuk, örültünk neki, birtokba vettük, naponta használjuk, s ügyes-bajos dolgainkat intézve, vagy ünnepeinket itt tartva észre sem vesszük, hogy benne mennyi értékes műalkotással találkozhatunk! Ritka példa, hogy mindezek együtt készültek el az épülettel, gazdagítva a város látnivalóinak számát is.

Már a ház előtti téren szoborcsoport fogad: Körösényi Tamás Szombathelyi polgárok című négyalakos kompozíciója, amely a nemzedékváltásnak éppúgy jelképe, mint a várossá érés folyamatáé. E folytonosságot jelenti az éltető víz, s hirdeti, hogy valaha a város kútjának vizét egy Kupa nevezetű család gondozta, őrizte.

Mészáros László pannója a város négy nagy történelmi korszakát idézi. A kép előterében a római harcos, a lovag, a kuruc katona és egy mai lovas tekint a maga korára.

Az ajtókat mozdító tolólapokon a város címere ezt is iparművész tervezte. A földszinti fogadótérben Váró Márton famunkáját látjuk. A rusztikus alkotáson éppúgy felfedezhetjük a kapitóliumi triász három alakját, mint a shotis-kutyán lovagoló Isist a város alapítására utal ez a mai nyelven megfogalmazott antikvitás. S egy kicsit a régi Savaria Karneválok hangulatát is idézi

Balra, a házasságkötő terem meghitt, puhafészkes idilljében, a hőre éneklő csillárok fényénél. E. Tassy Klára gobelinje igézi allegorikusan a fészekrakás örömétől, a kiteljesedés gazdagságán át egy élet élményében való megnyugvást, s az utódokban az újjászületést.

Az első emeleten, az impozánsan egyszerű vb-teremben Mészáros László pannója a város négy nagy történelmi korszakát idézi jelenetben, s az ezt őrző négy lovassal. A kép előterében a római harcos, a lovag, a kuruc katona és egy mai lovas tekint a maga korára. Ebben a teremben tartanak tudományos konferenciákat is.

A tanácsterem üvegkompozícióját L. Szabó Erzsébet készítette. Ebbe az üvegfalba mindenki beleálmodhatja, beleláthatja vágyait, s a megyeszékhellyel összefüggő jellegzetességeket.

Az ajtókat mozdító tolólapokon a város harminc évvel ezelőtti címere

A Varázsfuvola napját, az őskori kövületeket, a borostyán opálos csillogását, a jégcsapok alól előbúvó kikeletet

Hasznosságukban is szépek Potyondi Margit térelválasztói, s egy címer erejéig Tornai Endre András is hozzájárult ahhoz, hogy a Városháza funkciójának megfelelő, de több is legyen. A praktikumot Fehérvári Sándor belsőépítész elképzelései szolgálják.

Érdemes egyszer félretenni ügyes-bajos dolgainkat, s körülnézni úgy is a Városházán, a város házában, hogy mindezeket a szépségeket felfedezzük és megőrizzük magunknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!