Olvasó

2016.06.06. 05:31

Új orchideafajjal gazdagodott a Kőszegi-hegység

Tessék? Élnek kosborok, avagy orchideák a Kőszegi-hegységben? Igen, élnek, szép számmal.

Civil Tudósítónktól

A virágos növények legfajgazdagabb családja (kb. 25000 faj) hazánkban közel 65 fajjal képviselteti magát. Ebből hegységünkben a Magyarország Orchideáinak Atlasza (Molnár V. Attila szerk., 2011) szerint 25 faj fordul elő. Bár egyes fajok megléte jelenleg is bizonytalan, megerősítésre szorulnak.

Volt idő, amikor több orchidea faj fordult elő a hegységben. Szakirodalmi adatok alapján (a magyar és osztrák oldalt egyaránt figyelembe véve) közel 40 faj is létezett gyümölcsöseinktől, gesztenyéseinktől kezdve változatos erdeinken keresztül a különböző nyílt gyepi társulásokig. Visszaszorulások több okra vezethető vissza, amelyek elsődlegesen antropogén jellegűek.

2015 májusában Magyar Renáta és Merkei Gábor barátaimmal hegységbeli túránk során, fenyőelegyes kocsánytalan tölgyesben, sikerült megtalálni az ibolyás gérbics (Limodorum abortivum) egy állományát. Izgalmas pillanat volt, hiszen már akkor sejthető volt, ami később biztossá vált: ezt az orchidea fajt eddig még senki sem jelezte a Kőszegi-hegységről!

Az idei évben Schmidt Dávid a NYME EMK Növénytani és Természetvédelmi Intézet munkatársa az előzőhöz közeli, ám eddig ismeretlen helyen újabb példányokat talált. A gérbics nagyobb területen fordul elő, mint az hittük. A populáció stabilnak tűnik. Az adatokat eljuttattuk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaihoz, akik a tőlük telhető módon gondoskodni fognak növény fennmaradásáról.

Az ibolyás gérbics szubmediterrán elterjedésű korhadéklakó (szaprofita) növényünk. Elsődlegesen melegkedvelő erdőkben fordul elő domb és hegyvidékeken. Virágzása május második felétől június végéig jellemző.

Mint minden más hazai elterjedésű kosborunk ez is védett faj. Ritka, védett növényeinknél különösen fontos, hogy ne bántsuk, ne bolygassuk termőhelyüket. A természetben csodáljuk meg őket, és csak fényképen vagy emlékeinkben „vigyük haza” a virágokat, hogy fennmaradásuk a jövő számára is biztosított legyen.

Emődy Wáman-Zoltán

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!