Örség

2016.06.25. 09:13

Az elviselhetetlenség határán élőknek vittek adományt

Munkács, Őrség - Az Őrségi Karitász hét éven keresztül nyaraltatott munkácsi gyerekeket az Őrségben. Most az ottani iskola alapításának jubileumára hívták meg a Vas megyeieket.

Némethy Mária

Nem messze tőlünk, Kárpátalján az elviselhetetlenség határán élnek emberek. A megélhetés költségei egyre emelkednek - a hajdinakása és a sertéshús is Kárpátalján a legdrágább egész Ukrajnában -, a bérek nagyon alacsonyak, sokan elvándorolnak. Eközben a kelet-ukrajnai konfliktus két évvel ezelőtti kezdete óta nyolcvan kárpátaljai katona vesztette életét.

Az Őrségi Karitász hét éven keresztül nyaraltatott munkácsi gyerekeket az Őrségben. Tavaly, kapcsolatfelvételük huszadik évfordulójára újabb nyaraltatással emlékeztek. A gyerekeket az iskola igazgatója Schink István, a cserkészparancsnok Popovics Pál és Kopriva Attila festőművész kísérte. Ekkor hívtak meg az őrségieket a munkácsi iskola alapításának hetvenedik évfordulójára.

Őrségi karitászosok a történelmi Magyarország magyar-lengyel határátkelőhelyén, a honfoglalás emlékére emelt vereckei emlékműnél (Fotó: Fehér Józsefné)

A napokban elmentek, több magyar emlékhelyen jártak. Beregszász központjában a Bethlen-kastélyt tekintették meg, vendéglátóik kísérték őket a munkácsi várba, a Nevickei menyasszonyok romkastélyához, röpke látogatást tettek Ungváron is. Beregszentmiklóson a Rákóczi-kastély volt úti céljuk, csodaszép környezetben érkeztek meg a Vereckei-hágóhoz, ahol Árpád vezér vezetésével őseink először léptek a Kárpátok hazájába. Ott elénekelték a Himnuszt, a Szózatot és a Boldogasszony Anyánk éneket. Meghatódva szemlélték azt a csodálatos tájat, amely a honfoglaló magyarokat is fogadhatta. Utána egy csodálatosan szép természeti látványosságban volt részük, amikor ellátogattak a Sipot vízeséshez

Munkácson megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, majd a munkácsi színházban az iskola magyar diákjai, családjaik és a tanári kar maradandó élményt nyújtó kétórás műsort adott az iskolaalapítás jubileumán.

- Felejthetetlen érzés volt, amikor az ukrán himnuszt mindenki csak hallgatta, a magyart viszont mindenki lelkesen énekelte. Az ünnepi műsor végén könnyes szemekkel énekeltük a Szózatot. Utána ünnepi fogadáson vettünk részt a munkácsi Rákóczi-kastélyban, ahol nem éreztük vendégnek magunkat, mintha otthon lettünk volna - közölte Györke Gyuláné, a karitász vezetője.

Vasárnap reggel Varga Ottó esperes-plébános együtt misézett Majnek Antal munkácsi megyés püspökkel.

Nem mentek üres kézzel Munkácsra az őrségiek. Vittek 600 ezer forint adományt, amelyből 100 ezer forintot a Körmendi Lions Klub, közel 100 ezer forintot a körmendi vállalkozók, a többit az Őrségi Karitász adta. Ezt a munkácsi iskola könyvtára felújítására fordítják. A könyvtár részére két nagy doboz könyvet is vittek.

Majnek Antal elfogadta a meghívást: augusztus 20-án ő misézik majd Veleméren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!