Pr cikk

2024.03.22. 17:16

Értékteremtés újrahasznosítással - A FALCO gyárban keletkezett fahulladékból dolgoztak a művészek

A Kronospan Alapítvány a FALCO Zrt. közvetítésével a teljes gazdasági évükön átívelő programsorozatot támogat partnereivel. A FALCO Grow (Növekedés) projektje és a művészet kapcsolata című sorozat nyitórendezvényeként szabadtéri kiállítás nyílt tíz alkotóművész munkáiból a Dolgozók útján.

Vaol.hu

A facsemeték köré állították fel a művészeti alkotásokat

Forrás: Szendi Péter

A FALCO Zrt. fahulladék (recycling) feldolgozási folyamatai során keletkező hulladékanyagok felhasználásával a művészek olyan alkotásokat hoznak létre, amelyek rámutatnak a hulladék értékére, a fenntarthatóság lényegére és arra, hogy a művészet hogyan tudja ezeket a törekvéseket szemléletformálásként támogatni. Márciustól november végéig szerveznek majd egymáshoz kapcsolódó programokat. Most az oladi körforgalomtól a séi bevezető útig terjedő szakaszon korábban, az 1000 fa programban ültetett 57 csemete közül tíz köré állítottak művészeti alkotást. Április 20-án a Kámoni Arborétumban művészeti biennálé nyílik kísérő programokkal. A Dolgozók útján kiállított művek pedig májusban átkerülnek a múzeumparkba, így szorosan tudnak kapcsolódni a szombathelyi városi programokhoz, kiemelten a Bloomsday-hez.

A FALCO és a Kronospan Alapítvány részéről Kovács Tamás PR-vezető köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly ültetett fák most kezdtek hajtani, és a tárlat révén új és figyelemfelhívó szerepet kapnak a tavasz kezdetén. A kiállítás különlegessége, hogy a műalkotások nem hagyományos anyagból, hanem a FALCO tevékenysége során keletkező természetes anyagokból és hulladékokból készültek. A tárlattal a hulladék újrahasznosításának lehetőségére hívják fel a figyelmet és megmutatják, hogy az elvileg érdektelen anyagból gyönyörű és kreatív alkotásokat lehet készíteni. A körforgásos gazdaság modellje mutatkozik meg ezzel: a természetből származó faanyagot feldolgozzák, a hulladéka hasznosul, terméket állítanak elő belőle, a művészek által újraéled, megújul – mindezzel értéket teremtenek – mutatott rá. Régi törekvésük az is, hogy a FALCO Zrt. ne csak egy ipari vállalatként legyen jelen Szombathelyen, hanem a kulturális programok támogatásával, létrehozásával is színesítse a város kulturális életét, mondta.

A kiállítás művészeti vezetője, kurátora, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky a köztéri művészet jellegéről beszélt a megnyitón: „a város peremén” mutatják be műveiket, amiket természetes fény világít meg, az elhaladókon múlik, hogy befogadják-e a műveket vagy éppen elmennek mellettük. A műtárgyakhoz a művészek tudatosan választottak anyagot, ezt is kiemelte.

Csendes Csaba (Magyarország); Stefan Haring (Ausztria); Angelica Kugler-Bampi (Ausztria); Elisabeth Ledersberger-Lehoczky (Ausztria/Magyarország); S.Horváth Ildikó (Magyarország); Ortlieb Szilvia (Ausztria/Magyarország); Pintér Zsuzsanna (Magyarország); Rhea Uher (Bayern); Armin Ruckerbauer (Ausztria) és Karl Schwarzl (Ausztria) művei láthatók. Ne mulassza el, aki arra jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában