Púder Nélkül

2010.09.10. 07:59

Egy szuper anya módszere: csak úgy lenni...

Böröczki Zita második házassságában él. Hogy gondolkodik most a családi stabilitásról? Milyen tapasztalatai vannak? Hogy éli meg nőiségét? Hogyan tartja fenn a férje figyelmét?

Merklin Tímea

Nőiségemnek leginkább a család a színtere. Egyszerű, nagyszerű, nagyon nehéz feladat. Azt tapasztalom, hogy az én családom akkor van rendben, ha én rendben vagyok. Ha nyugodt vagyok és kiegyensúlyozott, a férjem is az, a gyerekeim is azok. Kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy az a legfontosabb feladatom, hogy magamban rendet tegyek  - mondja Zita.  Tapasztalom, egyre inkább, a régmúltból hozott archetípus igazságát: a nők a ház tüzének, a családi békének, biztonságnak az őrzői. Ez nálunk valóban így van. Egyszerű, de sokat kell érte tenni. Nem látványos nagy dolgokat.

Hogy mik a belső rend fenntartásának eszközei? Például: szeret korán kelni, mert akkor tud egyedül lenni. Nem kell sok idő: negyed-fél óra, kiül a teraszra kávézni, olvasni, sétál mezítláb a vizes fűben,  csak úgy van, nem gondolkodik, ez az állapot tölti fel. Gyógyfüveket tart a kertben, abból főz teát, a kakukkfű, citromfű, borsmenta keveréket a gyerekek is nagyon szeretik.

- A legjobb, amit tehetek a környezetemmel, ha én magam jól érzem magam, mert akkor tudok nekik adni valamit. Van egy jézusi tanítás: szeresd felebarátaidat, mint tenmagadat - ezt én így élem.
 
Zita kötelességének érzi rendben tartani a testét, mert egészséges akar maradni, mert érezte, hogy romlik az erőnléte, nem tud úgy teljesíteni fizikailag, ahogy korábban, ezért személyi edzőhöz jár hetente háromszor, régebben futott. Nagyon figyel arra mit esznek, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket tesz a családja elé az asztalra. Szerdán és pénteken nem esznek húst. Férjével farsang után megtartják a  böjtöt. A kerthez és a háztartás vezetéséhez Holdnaptárt használ útmutatóul (Holdnaptár Ezotéria rovatunkban - Szeptember 9-15. - Kattintson ide!). Kevés, de minőségi kozmetikumot használ, csak természetes anyagokból. Szelektíven gyűjti a szemetet. Manikűröshöz jár, de műkörme nincs, időnként megy fodrászhoz. A belső rendet, egyensúlyt, a családi stabilitást fontosabbnak tartja, mint azt, hogy új frizurája legyen. Az a munkája, hogy a férjével közösen visz egy üzletet.
 
- Sokáig egyedül neveltem a fiamat, rengeteg energiát adott, hogy én voltam a családfenntartó is, meg az otthonteremtő anya is. Gyógypedagógiai végzettségemhez képest könyvvizsgáló lettem, és belevágtam a jogi egyetembe. Majdnem befejeztem, de jött a második fiam, és az fontosabb volt. A többletenergiáimat az új család építésébe fektettem. A vendéglátóhely a férjem álma volt, de egyedül nem tudta megcsinálni, szüksége volt a segítségemre. Azt mondtam, úgy tudok ebben részt venni, ha az én szellemiségem is megjelenik,  programokkal próbáljuk kifejezni, milyenek vagyunk. Így a hely az én önmegvalósításom színtere is.  

Mindenki ismeri a csak úgy lenni állapotot, amikor kiürül a fej, nem száguldoznak a gondolataink, új életre kel bennünk az erő, újraépítkeznek a kreatív energiák. Ez történik, amikor valaki hagyja magát egyedül lenni egy kicsit, és nem gondol semmire.  Például napfelkeltét néz vagy mezítláb sétál reggel a harmatos fűben, gyalogol, fut, biciklizik vagy csak ül reggel a teraszon egy teával. Próbáljuk ki: nem is könnyű,  nem gondolni semmire!

Érdemes a csak úgy lenni-t rendszeresen gyakorolni, mindennap, akár többször, amikor csak tudunk időt szánni rá. Ilyenkor megtisztul az ember energiarendszere, és még azokat a feladatokat is sikerül elvégezni a nap folyamán, melyekről nem is hittük volna, hogy belefér. Ez nem időpazarlás, hanem töltekezés.

Ha megengedjük, megadjuk magunknak ezt a lehetőséget tapasztalni fogjuk a jobb közérzetet, hogy jót tettünk magunkkal, és így tudunk jót tenni másokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!