Receptek

2014.09.02. 10:21

A Coca-Cola titkos receptje?! (x)

E féltve őrzött recept állítólag a Georgia állambeli Trust Company föld alatti biztonsági széfjében lapul, s nem adható ki holmi emberfiának, kizárólag a cég igazgatójának.

Már a kezdetekkor is kínosan ügyeltek rá, hogy nehogy fény derüljön az összetevőkre.   1884-ben John S. Pemberton gyógyszerész próbálkozott egy újfajta nedű népszerűsítésével, amit vörösborban áztatott kokacserjéből állított elő, de a várt siker elmaradt. Pemberton ekkor kihagyta a bort, koffeintartalmú afrikai kóladió kivonatot kevert az italba, majd fűszerezte, cukrozta. Társa, Frank M. Robinson tervezte a közismert Coca-Cola feliratot. Közös „szerzeményüket” agyserkentőként, patikákban árusították. Fogyasztható volt töményen, vagy vízzel hígítva.   Az ital gyermekcipőben járva is sikeres volt, naponta 13 palacknyi fogyott belőle – olvasható a Receptneked blogoldalán.

Pemberton 1887-ben megvált a recepttől. Willis E. Venable, George S. Lowndes, Asa G. Candler a következő tulajdonosok. Az utóbbi névre érdemes odafigyelni, hiszen ő volt az, aki a receptben meglátott lehetőséget maximálisan ki tudta használni. Újításként a sűrítményt szódavízzel elegyítette, s némi receptösszetevő változtatásával Frank Robinsonnal az oldalán 1892-ben bejegyeztette a Coca-Cola Companyt. Ketten állították össze a sűrítményt laboratóriumi körülmények között. A különböző hozzávalókat tartalmazó dobozokról eltávolították a cimkéket, Candler foglalkozott a postával, és a számlák befizetésével is. Miután a vállalat növekedett, kétszemélyes munkával már nem tudták életben tartani a vállalatot, így a leányvállalatoknak is bőven jutott teendő. De hogy a titok titok maradjon, az összetevőket 1-9-ig nevezték el, s csak a keverési arányt és módot ismertették velük.

Azt mondják, nincs oly titok, ami napfényre ne kerülne. 1983-ban William Poundstone volt az, aki a Nagy titok című könyvében megnevezi az alapösszetevőket. Szép sorjában: 1. cukor; 2. karamell; 3. koffein; 4. foszforsav; 5. kokalevélkivonat; kóladiókivonat; 6. citromsav és nátriumcitrát; 7. citrom, narancs, lime, kasszia, szerecsendió, s egyéb növények olaja; 8. glicerin; 9. vanília. A 7. összetevő illóolaj-keveréke azonban még titok maradt. A teljes, állítólagos receptet Mark Prendergast közli könyvében, amit állítólag egy "X" címkéjű papíron talált a cég archívumában.

Hozzávalók:

egy kevés koriander olaj

egy kevés narancsvirág olaj
0,94 g narancs olaj
1,79 g citrom olaj
0,14 g szerecsendió olaj

Keverd őket 9,97 g etilalkoholban és 5,50 g vízben. 

Ha rendesen felkeverted, akkor hagyd állni 24 óráig. Az elegy szét fog válni. A tetején egy tiszta, sárga színű folyadék lesz, ez a coke-ban található titkos "7x" ízesítő.

Oldj fel 4,88 kg cukrot kis mennyiségű forrásponton lévő vízben, majd hagyd lehűlni. Adj hozzá:
73 g karamellt
6,3 g koffeint
22,4 g foszforsavatat

1 db kokadió
1 db 2,24 g kokalevél, de előbb a kokaint vond ki belőle.
Ezek után egy sűrű szirupot kell kapnod.

És még:
61 g citromlé
38,7 g glycerin
3,05 g vanília eszencia/kivonat
és a "7x".

Keverd meg jól és hígítsd fel 1:5,5 -ös arányban hűs szódavízzel.

Ha sikerült idáig eljutnod, 50 liter kólát kapsz! Konyhai körülmények között nem épp egyszerű elkészíteni, és nem is biztos, hogy megéri, de ha minden igaz, egy titokkal már biztosan kevesebb lengi be a Coca-Cola Company háza táját. Vagy mégsem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!